Zanimljivosti

DEMOGRAFSKA KATASTROFA Sve nas je manje!

Bebe (Ilustracija/Shutterstock Images LLC)

Hrvatska je i u 2013. godini imala negativan prirodni prirast. Rođeno je manje od 40 tisuća djece, dok je broj umrlih bio 50 386.

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku lani se vjenčalo niti 20 tisuća parova, dok ih se razvelo skoro 6 tisuća.

– U samo pet godina broj rođene djece u Hrvatskoj pao je za više od 10 posto, sa 44.577 na 39.939, što je za tako kratko razdoblje ekstremno velik pad. Kriza je očigledno imala jači učinak nego što smo mislili, a moguće je da je u posljednjim godinama došlo i do većeg iseljavanja ženskog stanovništva u mlađoj dobi, između 20. i 30. godine, kad žene najčešće rađaju. O tome nemamo točnih podataka, no to je realna mogućnost. Ipak, nisam očekivao pad broja živorođenih ispod 40.000 barem još dvije-tri godine – izjavio je dr. Ivan Čipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta za Jutarnji list.

Jutarnji također navodi kako je u povijesti Hrvatske broj živorođenih pao ispod 40 tisuća tek jednom i to 2003. godine. Jednako tako, ni broj sklopljenih brakova nikad nije bio manji, dok broj razvoda nikad nije bio veći nego prošle godine.

– Krajnje je vrijeme da se demografija u Hrvatskoj ozbiljno shvati. Natalitet ubrzano pada, broj stanovnika se smanjuje, a mi samo nagađamo o uzrocima. Ne znamo što utječe na promjenu nataliteta – je li to sigurniji posao, rješavanje stambenog pitanja, nešto treće ili pak ništa. Mi nemamo ni jedno kvalitetno i iskoristivo istraživanje, a raditi i provoditi politike a da ne znamo odgovore bacanje je novca u prazno – izjavio je dr. Čipin za ovu dnevnu novinu.

Pročitajte još

Baby Lasagna i Grše dolaze u Dubrovnik

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1727. Umro pjesnik i prevoditelj Petar Bošković

Dulist

Toni Kursar osvojio je drugo mjesto na Državnom natjecanju brodomaketara

Dulist