Aktualno

DDS o Garaži (3): Bogati, gradonačelniče razumijete li o čemu je riječ?

vican vlahusic afera sipan

Dubrovački demokratski sabor, na čelu s Perom Vićanom, uputio je gradonačelniku Andru Vlahušiću treći dopis na temu “Garaža i trgovački centar u garaži” kojeg prenosimo u cijelosti:  

“Poštovani gosp. Gradonačelniče,

Dana 2.12.2014. i 4.12.2014. godine uredno smo Vam dostavili protokolirane dopise i naše stavove glede prijedloga Proračuna za 2015. god.

U citiranim dopisima vrlo detaljno smo analizirali  Prijedlog Sporazuma o uređenju međusobnih prava i obveza koje ste nam tada dostavili.

U oba dva dopisa izrazili  smo našu spremnost da se sastanemo i ozbiljno razgovaramo o problemu Garaže koju Vi uporno na mala vrata gurate u prijedlog Proračuna za 2015. god., a da niste naznačili pravo zakonsko utemeljenje te obaveze Grada.

S obzirom da do današnjeg dana niste našli za shodno da nam pismeno, direktno odgovorite na naše primjedbe i stavove, odnosno da nam kažete da smo „pisali gluposti“ ili da nam bilo što odgovorite. Vi ste se na sve to jednostavno oglušili.

Nejasni su razlozi takvog Vašeg ponašanja. Poštivamo Vaše pravo da nas grubo ignorirate.

U Vašem dobro poznatom stilu, tipičnom fantomskom metodom, na službene stranice Grada  stavili ste  novi radni nacrt Sporazuma, koji je još gori za Grad.

Izvršivši analizu sramotnog dokumenta kojeg sada kao redizajniranu dudu varalicu nudite gradskim vijećnicima zapitali smo se da li Vi štitite interese i zalažete se za Garažu Dubrovnik tj. MIDIA grupu ili  branite i zastupate interese Grada na čijem ste čelu???

U ranijim dopisima molili smo Vas da objavite imena autora štetnih umotvorina za Grad što naravno niste učinili.

Također smo Vas pitali da li je to uradak istih onih svjetskih pravnih varalica, ali vrlo verziranih i školovanih, koji su autori Ugovora o pravu građenja, te Ugovora o upravljanju i zakupu i njegovih dodataka.

Niste nam odgovorili. Potpuno nam je jasno da su oni pisali Prijedlog prvog i drugog Sporazuma.

Po treći put gosp. gradonačelniče moramo Vam kazati, da ni danas ne razumijete pravni ni financijsko-ekonomski problem Garaže.

To nas ne čudi. Vi ste ipak samo liječnik za cukar. Da i bivši ministar.

Međutim kako možete dozvoliti da Vas nestručni, a dobro plaćeni savjetnici, pročelnici i trećerazredni odvjetnici uvlače u probleme pa Vi pokušavate dalje uvući gradske vijećnike od kojih su neki bili učenici u Srednjoj školi ili na Fakultetu kada je posijano zrno problema koje je eskaliralo do neslućenih razmjera.

Ovim našim dopisom pokušavamo Vam ponovno otvoriti oči.

Mačići progledaju nakon 46 dana, a Vi ne možete, nećete, ili ne smijete, iako ste u cvijetu mladosti.

Nećemo analizirati svaki stavak niti članak ovog sramotnog predlozenog Sporazuma, ali ćemo Vam samo nabrojiti neke osnovne vješto sročene, pravno osmišljene zamke i smicalice protiv Grada.

Ponuđeni sporazum je novo kukavičje jaje koje bi trebali potpisati Grad i Garaža Dubrovnik d.o.o., a PBZ bi istog formalno potpisala-parafirala i to samo onaj dio što se odnosi na nju.

Potpuno je razvidno da PBZ nije sudionik niti potpisnik tog dokumenta u punom i pravom kapacitetu.

Nigdje se ne spominje Ragusa Parkinga do.o.o.- u stečaju niti kao sudionik novog dokumenta, niti kao pravna osoba.

Posebno je opasno što se PBZ i Garaža Dubrovnik d.o.o. ne odriču svojih potraživanja u stečajnom postupku Ragusa Parking d.o.o. pa čak i kada bi se ostvarili svi elementi ovog predloženog, nakaradnog Sporazuma, kao i eventualna buduća Arbitražna nagodba jer tu Grad ostaje i dalje jamac.

Razumijete li to gradonačelnice??? Ne, ne razumijete!!! Vi ste ipak liječnik za cukar, u cvijetu mladosti.

  • U ranije predloženom sporazumu s kojim ste lažno hvalili kao nečim korisnim za Grad, što smo Vam našim ranijim dopisima potpuno oborili, stajalo je da će Garaža Dubrovnik d.o.o . dati Gradu garanciju Banke za izvršenje svoje obveze od 6.800.000,00 kuna za neplaćenu spomeničku rentu, komunalnu i vodnu naknadu. Takoder je trebala dati i garanciju Banke Sanitatu d.o.o. na iznos od 1.800.000, 00 kuna, uvećano za kamatu  za pozajmicu koju je Sanitat d.o.o. dao Ragusa Parking d.o.o.

U ovom novom Sporazumu, te obveze o davanju bankovne garancije nema.

Bogati, gradonačelniče razumijete li o čemu je riječ?

U cijeloj priči sigurno je samo da će Grad taj ogromni javni novac trajno izgubiti kao i Sanitat d.o.o.. Sva imovina Ragusa Parking d.o.o. – u stečaju je  20.000, 00 kuna temeljnog kapitala.

O tome da Sanitat d.o.o. nije u predstečajnoj nagodbi niti u stečajnom postupku prijavio svoje potraživanje koje je u cjelosti dospjelo danom otvaranja stečajnog postupka moraju se žurno baviti drugi organi. Međutim, građani moraju znati da je njihovog novca između 2 i 2, 5 milijuna kuna Uprava Sanitata izgubila za što mora odgovarati.

O tome ćemo detaljnije drugom prilikom.

  • U novom Sporazumu čl. 5.1. pojavljuje se nova umotvorina pod nazivom jedinstveno pravo građenja (garaža i trgovački centar) u trajanju od 35 godina od dana potpisa tog jedinstvenog prava. To bi značilo da potpuno netransparetno i nezakonito vršite podruženje postojećeg Ugovora još na 6 godina.

Gradonačelniče što je s Vama, znate li što radite, što predlažete???

Tu se u maniri ranije sklopljenog Ugovora o pravu građenja ponovno ugovaraju naknade i obveze Grada, ali se nigdje eksplicitno ne pominje iznos za pravo građenja Trgovačkog centra što bi Garaža Dubrovnik trebala platit Gradu.

Ugovor o pravu građenja je još na snazi i nemojmo zaboraviti da je Garaža Dubrovnik d.o.o. otkazala Ugovor o upravljanju i zakupu i po njemu pokrenula Arbitražu, ali samo po njemu.

Garaža Dubrovnik d.o.o. ima pravo radi eventualne krivnje Grada, pokrenuti novu Arbitražu. Precizno je ugovoreno nekoliko odredbi s kamatnim stopama, procjenama vrijednosti za nadoknadu, pravo na razliku do stvarno nastale štete, kao i izmaklu dobit.

Vrhunac licemjerstva je u činjenici da tržnu vrijednost utvrđuje ovlašteni sudski vještak po izboru Garaže Dubrovnik d.o.o. gdje Grad ne može utjecati niti na izbor vještaka, niti uputiti prigovor na visinu izvještačene vrijednosti.

To gosp. gradonačelniče znači da se Garaža Dubrovnik d.o.o. i odrekne svega po Ugovoru o upravljanju i zakupu, po čemu se vodi Arbitražni postupak, moguć je novi Arbitražni postupak po raskidu Ugovora o pravu građenja, ukoliko Garaža Dubrovnik d.o.o. ili netko kome ona prenese ili proda prava iz Ugovora o pravu gradenja ne sklopi novi jedinstveni Ugovor o pravu građenja.

  • U tekstu novog Sporazuma nigdje nema niti jedne riječi da se privremeno ili trajno obustavlja Rješenje Općinskog suda o ovrsi nad nekretninama, pa Garaža Dubrovnik d.o.o može nastaviti voditi postupak ovrhe kad god želi.
  • Novi sporazum uvodi dvije nove, financijski ne male obveze, koje Grad mora napraviti, a to je uređenje pješačke staze od Garaže do povijesnog dijela Grada. Ne precizira se trasa te staze. To je možda neki novi tunel ili  neka nova žičara ili  možda virtualni transport za koji treba napraviti projekte i početi rješavati imovinsko-pravne odnose.

Druga obveza je uređenje odvodnje oborinske vode u Zagrebačkoj ulici i to u roku od godinu dana.

  • Zašto gosp. gradonačelniče niste, jasno nam je da ne želite nama, ali gradskim viječnicima dali pisano mišljenje angažiranih trećerazrednih odvjetnika glede Arbitraže. Sami ste u više navrata govorili da Garaža Dubrovnik d.o.o. nema pravne osnove, niti utemeljenja da dobije spor na Arbitraži.

Ako je to tako, a to nije tako, čemu ovaj cirkus koji radite? Možda ste anagažirali odvjetnike koji Vam govore jedno, a rade drugo.

  • Svaki dokument kako se god on zvao, Sporazum, Dogovor, Ugovor koji neće biti potpisan od strane sva četiri sudionika, a to su: Grad, Garaža Dubrovnik d.o.o., Ragusa Parking d.o.o.- u stečaju i PBZ i u kojem neće decidirano pisati da uplatom iznosa od 40 milijuna kuna prestaju sva međusobna potraživanja,  obaveze i  odnosi po osnovi ranije potpisanih Ugovora o pravu građenja, Ugovora o zakupu i upravljanju i svih njihovih Dodataka je štetan za Grad i ne smije se naći u prijedlogu Proračuna za 2015. godinu.”

 

 

 

 

 

Pročitajte još

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist

PRAVDA ZA KATU I STIPU Prosvjed sutra u 19 i 30 ispred zgrade suda

Dulist

KRAJ TOPLINSKOG VALA? Stiže promjena, najavljena nevremena, izdana upozorenja za tri regije

Dulist