DuList IN

DARKO RUNDEK USUSRET LOKRUMU ‘U Dubrovnik uvijek dolazim s posebnim očekivanjima’

Darko Rundek Lokrum 2

Dubrovčani Darka Rundeka jako dobro poznaju, a prethodnim koncer­tima Trija na Orsuli uvijek su pomicali ljestvicu glazbenog doživljaja. I dalje promoviraju Porinom nagrađen album ‘Mostovi’ koji su do sada povezali preko šezdeset europskih gradova gdje je Trio nastupao od izlaska albuma…

Trenutno su na ljetnoj turneji regijom, prije desetak dana su rasprodali koncert na Gornjem Gradu u Zagrebu, a ‘Mostove’ su početkom srpnja promovirali u samom centru Pariza. Rundek, ponovo i rado, stiže u Dubrovnik, a dubrovačku publiku koncert čeka ovu srijedu, 3. kolovoza, na jedinstvenoj pozornici – Lokrumu! Koncert počinje u 21 sat, a brod za Lokrum kreće u 20.30 iz stare gradske luke.

Ova lijepa najava bila je izvrstan povod kako bismo nakratko ‘uhvatili’ samog Darka, koji uvijek ima spremne odgovore! Prvo što nas je zanimalo je, naravno, cijela turneja!
-Dubrovačka publika uvijek je zafrkantski raspoložena – Turneju do sada smo hrabro i sa zadovoljstvom vodili kroz mnogo gradova, velikih i malih. Učestalost koncerata donijela nam je nešto lakoće i vještine i podijelili smo sa raznim publikama puno dragocjenih trenutaka. Dubrovački koncert se pojavio kao mogućnost relativno kasno i sretni smo zbog toga jer ćemo imati prilike svirati na Lokrumu, na sceni koja mnogo obećava – kaže Rundek, ne krijući ljubav prema Dubrovniku.

Darko Rundek Lokrum (1)

– Dubrovnik je poseban grad i uvijek s posebnim očekivanjima u njega dolazim, ne samo u smislu rada nego u susretu sa njegovim ambivalentnim karakterom. U njemu sam nastupao i kao asistent režije i kao glumac, i održao barem petnaestak koncerata ako me sjećanje ne vara – kaže, prisjećajući se i onih ‘najsvježijih’ koncerata, koje je održao proteklo ljeto u Dubrovniku, na najljepšoj pozornici – Orsuli. — Lokrum se s Orsule jako dobro vidi. Ne znam kako je u obrnutom smjeru, ali mi se čini da se ugođaj ne bi trebao bitno razlikovati jer dijele zajedničko ozračje istog zaljeva, sličan zrak i zvjezdano nebo – kaže Rundek, a mi smo sigurni kako ovo obećava i izvrstan koncert ovu srijedu… Vratili smo se nakratko na Rundekovu ‘staru ljubav’ – dubrovačku publiku, toliko specifičnu, a opet njemu jako dragu.

– Iskustva s dubrovačkom publikom? Pa, posebna je ta publika. Veselilo me, na primjer, par zadnjih puta kad se u prvim redovima nađe netko tko prijateljski i zafrkantski ulazi u dijalog samnom i sa bendom. Ta publika je vjerojatno vidjela toliko koncerata i predstava da se na priredbi osjeća kao kod kuće – kaže Rundek, dodavši kako to ‘za neke umjetnike može biti sputavajuće, zbog manjka mistifikacije, za neke druge, inspirativno’. S obzirom na izvrsne ‘Mostove’, zanimalo nas je i stižu li novi materijali, album… A to se, kaže, gotovo prodrazumijeva! — Ti se planovi gotovo podrazumijevaju, jer tih pet godina u Parizu dok sam izbivao s naše glazbene scene, ostalo vrijeme bih svake dvije tri godine izdavao studijski album i k tome još nekoliko koncertnih albuma. Do kakvog će albuma dovesti slijedeći korak koji započinje s ‘Mostovima’, još ne znam – iskreno će za kraj Rundek, a do tog novog albuma, uživat ćemo u čaroliji njegove glazbe spojene s prelijepom pozornicom Lokruma.
Karte još uvijek možete kupiti u uredu Rezervata Lokrum do 15.30, a u Lugarevoj kući na Lokrumu i na Velikom mulu u staroj gradskoj luci tijekom cijelog dana. Karte ćete moći kupiti i pred polazak broda koji je planiran večeras u 20.30.

 

KOLOVOZ BOGAT KONCERTIMA

Birana glazbena imena

Lokrumske veceri Vanna Stefanovski Tadic Tamara

Osim Rundeka, tijekom kolovoza Lokrum pruža i dalje nesvakidašnji glazbeni program. Tako će, za samo tristotinjak posjetitelja po koncertu, nastupiti vrhunski glazbenici: Rundek Cargo Trio, Vanna, Tamara Obrovac Transhistria Quartet te Vlatko Stefanovski s Miroslavom Tadićem. Vanna, prema mnogima najbolja hrvatska pjevačica s dugom i respektabilnom karijerom, ap oznatai kao članica žirija za ‘Zvijezdice’, nastupit će 13. kolovoza. Slijedi ethno jazz transhistria spektakl – 20. kolovoza stižu Tamara Obrovac Transhistria Quartet! Tamara se uvijek rado vraća u Dubrovnik. Iza nje je godina inozemnog izdanja hvaljenog ‘Canto Amoroso’ koji trenutno promovira diljem svijeta te planira dogodine odlazak u daleku Kinu. U Zagrebu je nedavno oduševila kinesku delegaciju, a krajem godine nastupa u Švicarskoj i Češkoj te planira veliku turneju povodom 20 godina diskografske karijere. Kraj kolovoza, točnije 24., obilježit će gitaristički virtuozi Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, geniji koji iza sebe imaju nekoliko zajedničkih diskografskih izdanja. Za Stefanovskog gitara predstavlja obranu od svega, uz nju se osjeća najkomotnije, a ona je i njegov suputnik već četrdeset godina.

Veceri na Lokrumu Rundek

Pročitajte još

Pogledajte što vas očekuje u novom kino tjednom programu!

Dulist

SUSRET NA KORČULI Vatreni usrećili Severininog sina!

Dulist

Vlasnici apartmana – imamo super novosti za vas!

Dulist