Kultura

DANI KRŠĆANSKE KULTURE Predstavljene dvije zanimljive knjige

DKK Knjige Promocija 4

‘Arhivi vjerskih zajednica u Hrvatskoj – stanje i perspektive’ i ‘Ignacije Kajetan Buzetski: Duhovna vizitacija iz 1788. u Istri’ nazivi su knjiga predstavljenihovu subotu, 12. ožujka u Dvorani Ivana Pavla II, u sklopu Dana kršćanske kulture.

Knjige su predstavili dr. sc. Vlatka Lemić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva, mr. sc. Nataša Mučalo, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku, Ante Gverić, ravnatelj Državnog arhiv u Zadru, mons. prof. dr. sc. Gaetano Zito, predsjednik Associazione archivistica eccleasiastica i doc. dr. sc. Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu.

Na samom početku predstavljače i okupljene pozdravio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić izrazivši zadovoljstvo što je predstavljanje ovih dvaju knjiga uključeno u program Dana kršćanske kulture, a koje neminovno promiču vrijednost kršćanske kulture.

„Arhivi vjerskih zajednica u Hrvatskoj – stanje i perspektiva“ je zbornik radova proizašao iz istoimene međunarodne konferencije koja je 25. i 26. rujna održana u Šibeniku u organizaciji Državnog arhiva u Šibeniku i Državnog arhiva u Zadru, u suradnji s Hrvatskim državnim arhivom i ICARUS-om (International center for archival researsch). Djelo u 219 stranica obuhvaća arhive biskupija, nadbiskupija, samostana i drugih redova.

„Vjerski arhivi su se do sada smatrali privatnim arhivima, a mi smo kao Hrvatski državni arhiv posljednjih godina intenzivirali suradnju i ponudili smo im pomoć u sređivanju i restauriranju jer smatramo kako je tu riječ o jednom od najznačajnijih dijelova hrvatske baštine“, rekla je dr. sc. Vlatka Lemić te dodala kako je knjiga rezultat te suradnje ali i početak nastojanja da ta građa postane dostupna javnosti. Nakladnici zbornika radova su Državni arhiv u Šibeniku, Državni arhiv u Zadru i Hrvatski državni arhiv.

Knjiga „Ignacije Kajetan Buzetski: Duhovna vizitacija iz 1788. godine u Istri / Ignazio Gaetano de Buset: Visita spirituale del 1788. nel teritorio dell Istria“, koju je priredio doc. dr. sc. Elvis Orbanić, donosi tekst samog vizitatora Ignacija Kajetana Buzetskog i opis njegove vizitacije koja se provela u proljeće i ljeto 1788. godine. U prilogu se nalazi popis svih osoba koje se pojavljuju u tekstu, karta Pićanske biskupije i putanja samog vizitacijskog čina. Knjiga je izdana u međunarodnoj suradnji s Associazione archivistica ecclesiastic iz Vatikana na čijem je čelu mons. prof. dr. sc. Gaetano Zito.

„Profesionalni povjesničarima i proučavateljima lokalne povijesti sada se nudi mogućnost za širenje njihovih spoznaja u odnosu na lik vizitatora, te u odnosu na mjesta obuhvaćena vizitacijom i na povijesni kontekst u kojemu je ona provedena. Iz nje se može dobiti obilje vijesti o sastavu crkvenih struktura tog područja i tog vremena“ kazao je mons. Zito. Ovu knjigu od 277 stranica uredili su mons. prof. dr. sc. Gaetano Zito i prof. dr. sc. Mirjana Matijević Sokol.

Predstavljanje knjige održano je u suradnji s Državnim arhivom u Dubrovniku, a više pogledajte ovdje.

Nikša Sentić

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist