Aktualno

Danas se utvrđivala granica pomorskog dobra kod Vile Elite

legaz vila elite rociste geodet 3

Kod Vile Elite se danas, nešto iza podne, održao očevid, u sklopu rasprave, radi određivanja granice pomorskog dobra. Na raspravi su osim suca, državnog odvjetnika i geodeta, bili i Tom Zovko iz Royal Resortsa s odvjetnikom, kao i Predsjednik udruge Divlja liga vaterpolo Igor Legaz.

Podsjetit ćemo kako su Legaz i još nekoliko ljudi, srušili zid i ogradu na pomorskom dobru kraj Vile Elite u kolovozu prošle godine, kako bi omogućili siguran prolaz građanima do mora.

Legaz je prisutnim novinarima dao izjavu.

-Stranke u postupku ne bi smjele komentirati, no kako su novinari bili na licu mjesta i možda nisu bili upoznati s detaljima s obzirom na to da su bili udaljeni, mogu ponoviti samo ono što su novinari čuli. Danas je održano ročište u jednom od niza sudskih postupaka koje je društvo, nekad Importanne, a danas Royal Resorts pokrenulo protiv mene jer su držali da su oštećenici tvrdeći da je ovo njihovo vlasništvo. No, ja sam tvrdio u svim postupcima da oni nisu vlasnici jer je granica pomorskog dobra utvrđena. Po ranijem zakonu, onda kad je utvrđena granica pomorskog dobra, a u zemljišnim knjigama nije upisano pomorsko dobro, nego nešto treće – onda to treće je sudska praksa tretirala da ne vrijedi, da nema pravnog značaja. To je bilo prije i nije bilo uneseno u zakon. Od prije pola godine, kad je donesen novi zakon, upravo je to i uneseno u novi zakon. Ne samo što je ranije bila praksa, sad je izričito u zakonu – rekao je.

Znači, kako dodaje Legaz, oni upisi u zoni koja je određena granicom pomorskog dobra, a ne piše pomorsko dobro – ne važi i nema stvarnog pravnog značaja, objašnjava.

-Vrijedi samo onaj upis koji piše pomorsko dobro, a ako ne piše – ne vrijedi. Time je zapravo dugogodišnja sudska praksa pretočena u zakon. Društvo Royal Resorts zna da je to pomorsko dobro, ali uporno forsira razne sporove. Njihovo je pravo da tuže do beskonačnosti. Jedan od takvih sporova gdje su tražili donošenje privremene mjere je otpao jer je sud utvrdio da je to unutar zone pomorskog dobra, bez obzira što piše Royal Resorts. To nije bitno. To je zona pomorskog dobra! – kazao je među ostalim.

-Nisu se koordinate promijenile, ne može se to ništa pomaknuti, uzalud svi govori. Vidjet će se da je to unutar zone pomorskog dobra, a što će sudac presuditi – to ne smijem reć’. Ja znam samo što je bilo dosad. Ja vidim da je na dobrom tragu. Njega isključivo zanima je li pomorsko dobro ili nije?! – naglašava Legaz.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist