Županija

DAN ŽUPANIJE U POSEBNIM UVJETIMA ‘Borimo se za povratak turizma makar i u suženom obujmu’

dan zupanije61

Dan Dubrovačko-neretvanske županije obilježen je ovog utorka na nešto drukčiji način nego inače s obzirom na pandemiju koronavirusa. Iz Velike gradske vijećnice prigodno su se obratili predsjednica Županijske skupštine Vilma Kosović i župan Nikola Dobroslavić.

-Svi smo vjerovali da ćemo dan naše županije dočekati u drugom, svečanom ozračju. Ali, nažalost, podmukla epidemija spriječila nas je u tome i u ovim teškim trenutcima pokazali smo zajedništvo i čvrstoću potvrđujući da imamo dobru i stabilnu županijsku vlast. Nije trenutak govoriti o postignućima i našim uspjesima te rezultatima, ali našu vlast ne prate nikakve afere. Pred nama je gospodarska recesija te moramo dobro prionuti radu kako bi je čim prije ostavili iza sebe. Ova epidemija ima sličnosti s Domovinskim ratom kada smo bili napadnuti sa svih strana raznim oružjem. Tada su naši branitelji obranili svaki pedalj hrvatskog teritorija – rekla je Vilma Kosović naglasivši kako drugi eventualni val koronavirusa  dočekujemo puno spremniji.

-Liječnici i sve ostalo medicinsko osoblje, prije svega Opća bolnica Dubrovnik te druge zdravstvene ustanove u županiji, pokazale su stručnost, požrtvovnost i znanje. Ne smijemo zaboraviti i druge aktere koji su pomagali u ovoj situaciji. Opća bolnica Dubrovnik kao stožer ukupne zdravstvene zaštite prepoznata je i pohvaljena temeljem svojih rezultata koji se odnose na skraćivanje listi čekanja za različite dijagnostičke pretrage. Ova situacija nas je potaknula da moramo ulagati u zdravstvene ustanove pa je županija izdvojila sredstva za nabavu suvremenog digitalnog uređaja za bolnicu – istaknula je Kosović.

Župan Nikola Dobroslavić naglasio je kako ove godine Dan županije i blagdan njezinog zaštitnika obilježavamo zbog pandemije na poseban način.

-Nemamo uzvanike, svečanu sjednicu Skupštine ni popratnih programa, ali ni dodjele županijskih nagrada. Ono što nismo mogli ove godine, nadoknadit ćemo dogodine i vratiti izvanjska obilježja proslave. I ove godine prisutne su ipak temeljne sastavnice obilježavanja. Položili smo vijence najzaslužnijima za našu slobodu, prisustvovali smo misi u čast našeg zaštitnika sv. Leopolda – istaknuo je Dobroslavić podsjetivši na sve dosadašnje županijske uspjehe.

-Naši građani ostvaruju visoku razinu životnog standarda. Osigurali smo stabilnost i sigurnost bitne i za građane i za naše gospodarstvo. Sve ustanove i društva županije, nih više od 70, djeluju uspješno. Završili smo uspješno spajanje ureda državne uprave sa županijskim upravnim odjelima te smo postali jedinstvena administracija. I oporba je dala doprinos koji se od nje očekuje. Ova županija, mjereno indeksom razvijenosti, svrstala se među tri najuspješnije hrvatske županije. U vrhu smo po korištenju europskih fondova, po gospodarenju pomorskim dobrom, međunarodnoj prepoznatljivosti, ali i mnogim drugim područjima. Svojim djelovanjem naša županija potvrđuje da je županijski ustroj u Republici Hrvatskoj dobar. Prijedlozi koji se ciklično pojavljuju da se u Hrvatskoj ustroji pet većih regija, nemaju opravdanja, a najčešće predstavljaju predizborno politiziranje. Ne prihvaćamo dovođenje u pitanje ustrojstvo ove županije, statusa Dubrovnika kao županijskog središta – odlučno je poručio župan.

-U ovoj županiji i dalje ustrajemo na provedbi projekata i u tome se ne damo omesti ni u vrijeme ove velike krize. Najvažniji projekt našeg povezivanje je Pelješki most s pristupnim cestama i on se uspješno realizira. Radimo i na daljnjem prometnom povezivanju. Priznanje za uspjeh u borbi protiv koronavirusa zaslužili su mnogi. Korona pandemija ima nažalost katastrofalne posljedice za gospodarstvo, a posebno za turizam. Mjere Vlade su dobrodošle i puno pomažu, ali nije moguće nadoknaditi sve štete. I sami tražimo načine za što skorije pokretanje gospodarstva. Borimo se za povratak turizma makar i u suženom obujmu u ovoj sezoni. Pobjedit ćemo pandemiju kao što smo i do sada pobijedili sve ugroze. Borimo se da to bude sa što manje izgubljenih života i narušenog zdravlja – zaključio je Nikola Dobroslavić.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist