Grad

DAN RANIJE NEGO LANI Vesna Riđilović milijunta putnica u Luci Gruž

luka milijunta putnica 1

Ove godine Luka Gruž je dan ranije nego prošle godine dočekala svog milijuntog putnika.

Gospođica Vesna Riđilović, koja svakodnevno već 15 godina putuje s Lopuda ‘legendarnim’ linijskim brodom ‘Postira’, milijunta je putnica u Luci Dubrovnik – Gruž u 2016. godini.

Ugodno iznenađena, Vesna je zahvalila Dariu Barbariću, koordinatoru za sigurnost, kvalitetu i zaštitu okoliša, koji joj je u ime Lučke uprave Dubrovnik uručio buket cvijeća i prigodne darove.

Istaknula je kako je putovanje brodom ‘Postira’ njoj svakodnevica, u kojoj zbog vremenskih prilika nekad ima i dobrih i loših situacija,no da ona pamti samo one lijepe. Time je naglasila važnost dobre povezanosti Elafitskih otoka s Gradom te kako stanovništvo otoka uvelike ovisi o dužobalnim i trajektnim linijama.

Posada m/b ‘Postire’ razveselila se zajedno s Vesnom te je zapovjednik kap. Luko Šoletić vrlo rado stao pred objektiv, kako bi zabilježio trenutak da je milijunta putnica luke Gruž upravo putnik ‘njegovog’ broda.

Do kraja godine u usporedbi s prošlom godinom, linijski promet putnika planiran je porasti za više od 10 %, najviše zahvaljujući brzobrodskim linijama, dok se promet putnika s brodova na kružnim putovanjima očekuje s povećanjem za oko 5 posto. Bilježi se pad putnika u međunarodnom linijskom trajektnom prometu, tako da se za sveukupni putnički promet na razini godine očekuje porast od oko 3 posto, približujući se brojci od 1.350.000 putnika.

Kada govorimo o prometu brodova na kružnim putovanjima, do danas je u grušku luku uplovilo 585.000 putnika na 376 brodova, a do kraja godine se očekuje još 149 uplovljavanja s oko 215.000 putnika, što bi u konačnici dalo broj od 525 uplovljavanja i oko 800.000 putnika.

U 2016. godini na prvom uplovljavanju u luku Dubrovnik – Gruž dočekano je 11 brodova na kružnim putovanjima, od kojih su većina novogradnje, koje su na svojim prvim putovanjima odabrali upravo Dubrovnik kao luku ticanja.

 

Tekst i foto: Luka Dubrovnik

Pročitajte još

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist