Županija

DAN OPĆINE Laureati novčane nagrade donirali župskoj školi

svecana sjednica zupa 1

Svečana sjednica uz Dan Općine Župe dubrovačke održana je ovog petka te su na njoj dodijeljene godišnje nagrade ovogodišnjim laureatima profesorici Fani Perun i Zakladi Antuna Miloslavića. Svoje novčane nagrade dobitnici su proslijedili Osnovnoj školi Župa dubrovačka za nabavku informatičke opreme na čemu im je ravnatelj ove škole zahvalio.

-Sve što sam činila, činila sam iz ljubavi i iz srca prema Župi. Došla sam u razdoblje svoj života kada se želim i umjetnički izražavati, počela sam i malo skladati. Napisala sam pjesmu o Postranju, u pripremi je CD. Ne znam gdje mi je kraj. Hvala vam – poručila je Fani Perun.

-Zahvaljujem svima koji su nas nominirali. Ovo nam je dokaz da zakladu vodimo u pravome smjeru, da je zajednica prepoznala naše djelovanje. Posebno smo ponosni na stipendiranje učenika i studenata, a nadamo se da će se u dogledno vrijeme realizirati i kulturni centar u Srebrenome što bi znatno obogatilo kulturni i društveni život Župe dubrovačke – istaknuo je predsjednik Zaklade Antun Miloslavić Nikša Matuško.

Ovom prigodom župski je načelnik Silvio Nardelli podsjetio na brojne projekte koji su do sada realizirani, ali i nabrojao one koji će se realizirati u skoroj budućnosti.

-Župan zna reći da Dubrovačko-neretvanska županija slovi kao županija koja je najbolje iskoristila sredstva iz fondova EU. I mi smo u Župi dubrovačkoj doprinijeli tome postotku. Imamo se čime pohvaliti. Nedavno smo u suradnji s Dječjim vrtićem Župa dubrovačka dobili 12,5 milijuna kuna za poboljšanje uvjeta u vrtiću što će nam omogućiti bolji standard, zapošljavanje u smislu stručno-razvojnog tima. Nadalje, prošle smo godine putem Vodovoda s Hrvatskim vodama potpisali ugovor vrijedan preko šest milijuna kuna za projekt aglomeracije Župe dubrovačke. Time ćemo riješiti sve što nam je u Župi nužno, a to je kompletna kanalizacijska mrežu i vodoopskrba. Uspjeli smo dobiti i sredstva za izgradnju vrtića, projekt besplatnog interneta, zatim projekt educiranja stanovništva u vezi recikliranja otpada – istaknuo je načelnik Nardelli te dodao kako je upravo ovog četvrtka sudjelovao na prezentaciji brze ceste što ih, njegovim riječima, u Župi veoma tišti.

Župski je načelnik naglasio kako su ored Općinom još brojni projekti po pitanju izgradnje cesta, uređenja nogostupa i javnih površina. Podsjetio je na općinski socijalni program koji će, prema najnovijim izmjenama olakšati život studentima i mladi obiteljima.

Gradonačelnik Mato Franković ovom je prigodom istaknuo kako će u budućnosti kako Dubrovčani tako i Župljani biti ponosni na groblje Dubac, taj ‘vrijedan projekt koji će biti jedno arhitektonsko djelo’.

-Posebno bih naglasio JGP Libertas. Imali smo određenih problema po tom pitanju, ali smo ih riješili. Turizam raste kako u Dubrovniku tako i u Župi i Konavlima. Cijelo područje promatramo kao jedan turistički proizvod. Kada bismo se koncentrirali samo na Dubrovnik, održivost turizma ne bi se mogla postići u onoj mjeri u kojoj to želimo postići. Zato je važna suradnja s okolnim općinama. Problem prometa stvaran je i u Župi, kako i u Gradu – poručio je gradonačelnik Franković.

Župan Nikola Dobroslavić čestitao je okupljenima Dan općine te posebno pohvalio sve ono što se radi za poboljšanje standarda života u Župi.

-Apsolutno možete biti ponosni kako napredujete. Želim da se to tako nastavi. Postoje i problemi, načelnik je istaknuo pozitivnu demografiju i osiguranje uvjeta za djecu i mlade obitelji. Ali, to je problem koji bismo svi poželjeli imati – poručio je župan Dobroslavić.

Svečanoj sjednici uz načelnika Silvija Nardellija, župana Dobroslavića i gradonačelnika Frankovića nazočili su, među ostalim i saborski zastupnik Branko Bačić, državna tajnica Marija Vučković, državni tajnik Frano Matušić, zamjenici župana Žaklina Marević i Joško Cebalo, Damir Šantek ravantelj Državne geodetske uprave, načelnik Konavala Božo Lasić, načelnik Dubrovačkog primorja Nikola Knežić primorje, načelnik Stona Vedran Antunica, načelnik Mljeta Đivo Market.

Pročitajte još

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist