Grad

DAN ODLUKE Hoće li nakon proračuna ‘pasti’ i privremeno financiranje?

gradsko vijece vlahusic003

Prijedlog proračuna Grada Dubrovnika za 2017. godinu na sjednici prošlu srijedu nije dobio potrebnih 13 glasova, a ako se na današnjoj sjednici koja je predviđena ne usvoji Odluka o privremenom financiranju s prvim danom 2017. godine prestaje mandat Gradskom vijeću i gradonačelniku (odnosno postaju tehnička tijela Grada), a Vlada će potom imenovati povjerenika koji će upravljati Gradom do izbora u svibnju 2017. godine.

HDZ i Srđevci ostaju pri svome, dok je predsjednik DDS-a Pero Vićan poručio kako je ostavio odluku vijećnicima na njihovu savjest.

Potrebnih 13

Gradonačelnik Andro Vlahušić u Gradskom vijeću nema većinu. Njegova lijeva koalicija predvođena HNS-om i SDP-om broji deset vijećnika, HDZ-ova desna koalicija broji osam vijećnika, tri vijećnika ima lista Srđ je Grad, a četiri Dubrovački demokratski sabor Pera Vićana. Vrijedi podsjetiti kako je protiv proračuna glasovalo šest vijećnika HDZ-ove koalicije, tri vijećnika DDS-a te dva Srđevca, dok je proračun podržalo deset vijećnika Vlahušićeve koalicije. Proračun se izglasava većinom svih vijećnika što znači da je za njegovo usvajanje bilo potrebno najmanje 13 ruku.

Sukladno Zakonu u slučaju neizglasavanja proračuna za 2017. godinu najkasnije do 31. prosinca ove godine, kao i Odluke o privremenom financiranju dolazi do prestanka mandata Gradskom vijeću i gradonačelniku. S obzirom kako je riječ o kalendarski izbornoj godini neće se održati prijevremeni već redovni izbori u svibnju.

Inače, Odluka o privremenom financiranju za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka koja će doći pred vijećnike u srijedu teška je nešto više od 76 milijuna kuna (s proračunskim korisnicima). Ta Odluka je zakonski ograničena na četvrtinu ovogodišnjih rashoda, a kako su nam potvrdili iz Grada Dubrovnika ova procjena donesena je na temelju rashoda prva tri mjeseca ove godine.

Dubrovačko Gradsko vijeće ‘rušilo’ je Vlahušićev proračun i krajem 2014. godine. Na prijevremenim izborima u 2015. godini on je ponovno pobijedio na izborima za gradonačelnika. Njegov protukandidat u drugom krugu HDZ-ov Mato Franković izgubio je tad uz razliku od 472 glasa. Inače Franković je već najavio svoju kandidaturu za gradonačelnika u svibnju 2017. godine.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist