Kultura

‘DAN KAD JE UMRO PRIJATELJ’ IVA OREŠKOVIĆA ‘Ovakva knjiga se rijetko događa’

oreskovic knjiga 2017 8

Predstavljanjem knjige Iva Oreškovića ‘Dan kad je umro prijatelj’ nastavljen je program obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige u Dubrovačkim knjižnicama.

Knjigu su u Čitaonici Narodne knjižnice Grad u petak, 20. listopada, uz autora, predstavili Jelena Bogdanović, Boris Njavro i Petar Mišo Mihočević. U glazbenom dijelu večeri nastupila je klapa Galija.

-Tekst je zanimljiv s estetskog, literarnog i filozofskog stajališta. Pisan je s velikom dozom spoznaje društvenog svevremenskog establišmenta. Čitljiv je ipak samo za određeni intelektualni sloj koji će ga shvativši, možda i nadograđivati. Veoma je vrijedan. Literarno jezični izričaj je za pohvaliti. Može se čak reći: tekst je fascinantan. Komu reći: Jedan od Mohikanaca!? – stoji u recenziji Nenada Pate.

-Knjigu morate pročitati. Zašto? Ovakva knjiga se rijetko događa. Čovjek mora stvarno umrijeti da bi ovako nešto napisao. Nema kompromisa, duša je ogoljena do kostiju – zaključila je Bogdanović.

Knjiga je u izdanju Društva dubrovačkih pisaca.

Ivo Orešković rođen je 1968. godine u Zagrebu. Srednju školu završio je u Dubrovniku, diplomirao je na studiju povijesti i arheologije u Zadru, a doktorirao na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Autor je knjiga “Malvasija – glasovito vino još iz doba Dubrovačke Republike” i dijaloga između sluškinje Pavle i gospara Điva u slikovnici Dubrovačkih muzeja: “Pavle i Đivo u vremeplovu Republike” i “Pavle i Đivo u Rupama”. Radi u Državnom arhivu u Dubrovniku kao arhivist specijalist na obradi i sređivanju arhivskih fondova sudova i javnih bilježnika iz vremena austrijske uprave i između dva svjetska rata. Bavi se znanstvenim istraživanjem iseljavanja stanovništva s  dubrovačkog područja u 19. i 20. stoljeću.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist