Grad

DAN BRANITELJA “Nismo se borili za Grad nepotizma i nepravde, djeca zaslužuju bolju budućnost”

sat povijesti019

Velika hvala svim hrvatskim braniteljima koji su svojim srcem i ljubavlju obranili naš Grad i našu Hrvatsku. Hvala im za slobodu -, tim je riječima ravnateljica gruške osnovne škole “Ivan Gundulić” Vedrana Elez, otvorila u petak priredbu koja je u toj školi upriličena povodom Dana branitelja i godišnjice početka neprijateljskih napada na Dubrovnik.

Kroz sat povijesti, tamošnji su osnovnoškolci, njihovi profesori i gosti, iz prve ruke mogli čuti sve o ratnim razaranjima koje je Grad pretrpio od agresorske ruke.  Posebni gosti  gruške škole bila su dvojica dubrovačkih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata – Damir Knego i Robert Anđušić, koji su svojim potresnim pričama, uz videoprojekciju,  osnovnoškolce vratili u vrijeme kada je Grad trpio najveća razaranja. Kako je započeo napad na Grad, kako je agresor krenuo na tada malobrojnu i slabo naoružanu hrvatsku vojsku, koja se vremenom dizala i jačala da bi naposlijetku u veličanstvenoj oslobodilačkoj akciji, uz pripadnike Tigrova i IV. gardijske brigade, protjerala neprijatelja s dubrovačkog područja, – sve su to učenici mogli čuti iz prve ruke.

Svečani program u prepunom holu škole, započeo je pjevanjem himne, nakon čega su branitelji zapalili svijeću u znak sjećanja na sve poginule heroje te minutom šutnje odali počast svima koji su dali život za Domovinu.

Ovom prilikom, Dulist je razgovarao s jednim od branitelja, Robertom Anušićem koji je u obranu Grada stao s nepunih 16 godina.

– Kako se osjećam? Preplavljuje me danas osjećaj ponosa i slave, ali ne mogu skriti tugu i razočarenje svega što se danas događa u Gradu i državi. Nismo se za ovo borili. Bez razmišljanja smo uzeli oružje u ruke i opet bi sve ponovili, ali nismo gradili ovakav Grad. Grad pun nepotizma i nepravde.  Ovoj djeci ne želimo ostaviti u nasljeđe teret mržnje zbog svega što se danas događa u društvu. Naprotiv, imaju naše obećanje da ćemo se, kao i 1991., samo drugim sredstvima, boriti da imaju budućnost u ovom Gradu kakvu zaslužuju- rekao je pomalo razočarano Anđušić za Dulist.


Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist