Ne znam gdje bih prije krenuo, u sebe ili u drugih. Svi su se uhvatili zemlje pa ima toliko posla. A što drugo raditi u ovakvoj situaciji? Neću plakat’, od države nisam tražio ništa, niti išta očekujem – govori nam Cvijeto Vukojević, vlasnik OPG-a Vukojević u Mokošici, zaljubljenik u masline i rad na zemlji, koji, među ostalim, ima i svoju turističku agenciju kroz koju povezuje ljubav prema poljoprivredi i turizam u jedno. U posljednje vrijeme, reći će, ‘uzorao’ je cijelu Mokošicu, a mi smo ga odlučili posjetiti i provjeriti kakvo sve blago tamo uzgaja. Gospar Cvijeto nije samo vrijedan oko svog posjeda, već se rado odazove i kad treba pomoći susjedima. Tako smo ga po dolasku zatekli u susjednoj baštini dok je orao zemlju. Odmah smo ga pitali za njegove masline o kojima govori s velikim entuzijazmom. -Lani sam kupio i posadio ‘coratinu’ i prvi put je dala svega šaku maslina. Posadio sam i vrstu ‘ascolane’. Vrlo su zahvalne jer im praktički ne treba voda. Nisam ih morao vele polijevati, a primile su se. Inače, što se tiče stranih sorti, imam ih preko 60, a vidjet ćemo kako će uspjeti na našem tlu. Odlučio sam na svakom hreku po jednu sortu posadit’. U rujnu planiram bagerom prekopati dio zemlje gdje trenutno imam lozu i posaditi ‘coratinu’. Čini mi se da bi ta maslina mogla biti odlična za naše područje. U Brsečinama sam posadio stabla oblice, bjelice, mrgulje te piculje. Tamo sam imao najbolji urod, posjed je uz more, a nijedna maslina nije imala uboda muhe. To mi je zanimljivo, a još nisam otkrio u čemu je tajna – govori nam gospar Cvijeto ističući kako je lani jedino u Brsečinama imao većeg uroda te je od tih maslina dobio oko 250 litara ulja. U Mokošici je ubrao svega sto kila. A, kako su rodile njegove ‘talijanske ljepotice’, bijele masline iz Calabrije na koje je gospar Cvijeto posebno ponosan?
-Lijepo su krenule pa ćemo vidjet’ kako će se priča razvijati. Mlade su, tek su lani posađene pa od njih još nisam imao ulja. Međutim, ti su mi bijeli plodovi jako zanimljivi. Ima i bijelih pomadora i balančane pa planiram i njih nabaviti. Nudit ću sve bijelo – entuzijastično će Vukojević. Inače, prošle godine odlučio se na potpuno ekološku proizvodnju što nije nimalo lak posao. Nikada nije ni koristio bilo kakve pesticide, ističe, ali sad kad proizvodi ekološki ima dvostruko više posla.
‘Oko eko uzgoja više je posla’
-Ekološki uzgoj je dosta specifičan. Moram jako dobro paziti koje preparate smijem koristiti. Stručnjaci mi dolaze uzimati uzorke i provjeravati je li sve stvarno ekološki. Bitno mi je proizvoditi sve na takav način, a važno mi je i imati markicu za svoje ekološko maslinovo ulje. Teže jest, a ponajviše jer treba puno više kositi. Početkom travnja sam pokosio cijelu parcelu, a sad već izgleda k’o da nisam. Žućenica, pakoleč, nema trave koja ne raste – ističe gospar Cvijeto te dodaje kako kao ekološki proizvođač sve mora sam otkrivati.
-Stalno razgovaram s ljudima. Kad sam počeo s eko proizvodnjom nitko mi nije rekao što smijem koristiti. Pođem na Ministarstvo i tamo tražim po popisu dopuštenih preparata. Jedan je entuzijast napravio i aplikaciju za maslinare. Dovoljno se ulogirati i može se vidjeti popis ekoloških sredstava, napraviti plan rada, sve je na jednom mjestu. Lijepo odradim i upišem i znam kad sam što radio, tko bi inače sve to zapamtio. Razvija također i dodatnu aplikaciju da možeš slikati mobitelom list i saznati što maslini nedostaje. A radit će se i s dronovima, snimat će se odozgor masline i analizirati što joj fali. To se u inozemstvu već koristi. Kako sam i u informatici, to me jako zanima i htio bih to napraviti. Kupio sam dron i počet ću s time pomalo. Nema šanse da u jednom danu obiđem sve masline i sam proanaliziram fali li im što – otkriva gospar Cvijeto.
Poljoprivredno – turistička priča
Odveo nas je potom iza Crkve Presvetog Spasitelja gdje s velikom ljubavlju uzgaja razne sorte maslina. Za njih ima velike planove, a malo mu je sati u danu da ostvari sve što je zamislio. Na tom predjelu ‘navrće’ masline na nevjerojatne kombinacije. Točno zna što kojoj treba i s kojom ju je sortom najbolje ‘navrnuti’. A to je samo dio priče. Pokazuje nam prema mokoškim padinama gdje planira prokrčiti i urediti stoljetna stabla maslina. Svratili smo i do njegovog vrta u blizini kuće gdje je povezao svoju ljubav prema zemlji u pravu poljoprivredno-turističku priču. Ispred kuće sazrijevaju pomadore, balančane, selen, petrusin, paprike… I samo čekaju kad će biti spremne za na stol. Tik do vrta uređena je kuća u koju je Vukojević planirao dovoditi turiste na svoje domaćinstvo. Ideja je bila oduševiti goste branjem maslina, pokazati im kako se pravi ulje, pripremiti im ‘cooking class’ u kojem bi sami sudjelovali u pripremi onih namirnica koje su netom prije ubrali u vrtu. Gospar Cvijeto radi ‘cooking classes’ već tri godine i pokazali su se kao puni pogodak. Turiste oduševljava takav pristup.
-Sve sam ovo mislio završiti ove godine. Radio bih peku ispred kuće, stavio bih vanka stol, pokrio taracu i mogao bih na njoj primiti 20 ljudi, a može se sjesti i unutra. Izvadim im sir iz maškadura, naloži se, a oni se oduševe, njima je to takav nevjerojatan doživljaj. Od Talijana sam dobio ideju za kuhanje, branje maslina s turistima, pravljenje ulja. Oni sad rade fantastičnu stvar sa svojim nonnama koje snimaju dok kuhaju pastu. Tako se radi! Obnovio sam ovu kuću 2003. jer je sve bilo uništeno u ratu. Naručio sam iz Siska iz pilane stolove i stolice od hrastovine. Napravili su ih na starinski način. Sve je tu, samo da gosti dođu – priča nam.
Pitamo ga kakvi su mu planovi za ovu sezonu s obzirom na cijelu situaciju s pandemijom koronavirusa?
-Amerikanci mi svi otkazuju i pitaju hoće li ipak platiti planirani dolazak. Ne mogu uzeti novce kad ne znam hoće li biti sezone i hoće li moći doći. Neki su pola platili, a drugu polovicu trebaju sada. A, oni bi rado došli. To su gosti koji su iznajmili vile po sedam, 14 dana i rado bi nas posjetili, ali kako će doći kad nema međunarodnih letova? Rekao sam im da mogu doći dogodine u isto vrijeme, a da im sada neću uzimati novce. A, svi mi oni optimistično govore da će sve biti u redu, ali sve što se tiče Europe je otkazano. Sve do 30. lipnja, a sada će dalje otkazivati srpanj i kolovoz. Australci su se sad uzbunili pa su počeli otkazivati rujan. Više mailove ni ne gledam, nema smisla, svi samo otkazuju – ističe Vukojević koji ima svoju agenciju. Radi sve, on i supruga, od cooking classes do vožnji, a za izlete bookira i svoje vodiče.
-Što se tiče tečajeva kuhanja, na to me je potaknuo posao s poljoprivredom. A vožnje smo dodali našem paketu. Prije sam vozio za agencije pa sam zaključio da od toga nema velike zarade. Ne mogu čekati Uskrs kad će mi netko platiti. Odlučio sam stoga otvoriti svoju agenciju. Što se tiče vozila, sva sam prodao, ostavio sam samo jednu novu ‘V klasu’. Lani sam prodao crni kombi, uzeo sam bager, novi traktor i dumper. Uložio sam u poljoprivredu i spasio se – naglašava Cvijeto te dodaje kako su u travnju imali odličan booking, američki su turisti željeli doći, a onda je sve odjednom stalo. Nema ništa ni od kuhanja ni od vožnji. Amerikanci koji su trebali doći u travnju, govori Vukojević, prebacili su svoj posjet za dogodine u travnju.
‘Svi su se uzdali u sezonu’
Osvrnuo nam se gospar Cvijeto i na nedavni prosvjed prijevoznika. I sam bi, ističe, bio u situaciji poput njhove da nije prodao autobuse i uložio u poljoprivredu.
-Prijevoznici imaju novaca, ali agencije im nisu platile, a platile su hotele. Oni sigurno neće vratiti taj novac, avio kompanije ni restorani isto, sve se vrti u krug. Što smo dobili? Svi su uzeli nove autobuse uzdajući se u sezonu, a sad sve stoji. Dobro je tko ima financijski leasing jer su vlasnici auta i plaćaju koliko im odgovara, a tko ima operativni leasing, taj je zapravo u najmu auta i stoga u problemu. Ali, svugdje je isto po svijetu. Po novim odredbama u kombiju bih trebao imati masku, sredstva za dezinfekciju, ugraditi pleksiglas. Ništa to nije problem, ali dopušteno mi je voziti dvoje, troje ljudi. Minibus može voziti do petero, šestero od 18 mjesta, povremeni prijevoz 13. A, kako javni prijevoz može onoliko ljudi voziti. Što smo mi? Zašto kriteriji nisu isti? A i pitanje je kad gosti budu mogli doći, hoće li morati u karantenu na 14 dana? Rekao sam ženi, kad krene sezona da ću spavati u potkrovlju, ne želim riskirati – ističe Vukojević.
Nije, naglašava, optimističan po pitanju najava da će nam češki, mađarski ili njemački turisti spasiti sezonu.
-Nema letova, nema ni sezone. Nema ni kruzera. Skoro su se svi u posljednje vrijeme okrenuli poljoprivredi. Razmjenjuju i kupuju domaće proizvode na virtualnoj placi. Tko ima malo vrta, može malo posadit’ i nešto imat’. Međutim, ljuti me jer u posljednje vrijeme ne možeš biti siguran da će te u vrtu dočekat’ za ubrat’ ono što si posadio. Ljudi su počeli krasti iz vrtova. Ako netko nema ili mu treba, nije nikakav problem. Pitaj lijepo i rado ću ti dati, ali nemoj uništavat’ ni moj ni tuđi trud. Treba prvo uzgojiti, ne možeš mi doć’ uništavat’. U susjeda su se ove krađe događale i prije, a u mene od nedavno, u ovih mjesec dana. Idu toliko daleko da su mi neki dan odnijeli dvije velike i teške gume traktora. Pa što će im to? Odnijeli su i stolice i male gradele koje sam donio sa sobom da si mogu nešto spravit’ za pojest’ kad cijeli dan radim oko zemlje – govori nam gospar Cvijeto.
‘Nema kukanja’
Ipak, dalje nastavlja u optimističnom tonu.
-Nema kukanja, treba se prebaciti iz jednog segmenta u drugi i to je to. Država nam u ovoj situaciji može pomoć tri mjeseca, a što ćemo nakon toga? Planiram uskoro nabaviti i četiri ovce. Malo po malo i može se preživjeti – kazuje.
Inače, u Mokošici je Vodovod ovih dana počeo s rješavanjem njihovog dugogodišnjeg problema, nedostatka kanalizacije i vodoopskrbe. Provest će se govori nam Vukojević, struja, voda, telefon. Time su zadovoljni, ali ih trenutno muči problem s HEP-om.
-Donijeli su kabel za izmjestiti struju, došli su iz Elektrojuga, izvidili situaciju, pokupili 200 metara kabela i nisu se pojavili sedam dana. Radnici su poludili jer ne mogu kopati s obzirom da im je kabel nasred puta. Vodovod je morao preskočiti taj dio i kopati dalje. Ne mogu stroj vratiti u rikverc. Prokopat će i napravit kanalizaciju sve do magistrale pa će onda kasnije spajati bočne ulice na kanalizaciju, a ne znam kad će biti – zaključuje za DuList gospar Cvijeto Vukojević.
Iz tiskanog izdanja DuLista od 13. svibnja 2020.