Hrvatska

CRO DEMOSKOP Rast HDZ-a, pad SDP-a, Plenković najpozitivniji

hdz hilton plenkovic frankovic 121116 69

Najveću potporu građana i dalje ima Hrvatska demokratska zajednica i to uz rast preferencija za 1,5 posto.

Pokazali su to rezultati redovitog mjesečnog istraživanja agencije Promocija plus o društvenim i političkim preferencijama građana za mjesec veljaču.

Na drugom mjestu je SDP kojem potpora i dalje pada, baš kao i MOST-u na trećem mjestu. Rast popularnosti bilježe Živi zid, HNS te HSS.

Da su parlamentarni izbori održani početkom veljače HDZ bi slavio, jer na ljestvici preferencija političkih stranaka drži vrh s 34 posto, što je 1,5 posto više nego u siječnju. Drugi je SDP s 22,3 posto, što je 2,3 posto manje nego prije mjesec dana. Treći MOST ima 7,2 posto potpore (u siječnju 8,8 posto). Četvrti Živi zid ima 5,8 posto i bilježi rast od 1,1 posto u odnosu na siječanj, baš kao i peti HNS (3,9 posto) te šesti HSS (2,3 posto).

Na ljestvici pozitivnog doživljaja hrvatskih političara vrh drži hrvatski premijer Andrej Plenković s 24 posto, što je 0,1 posto više nego u siječnju.Na drugom mjesto je ‘Nitko’, tj. nijedan političar, s 13,6 posto, na trećem predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s 11,9 posto (pad za 1,1 posto), a na četvrtom HNS-ova saborska zastupnica i kandidatkinja za zagrebačku gradonačelnicu Anka Mrak Taritaš sa 6,9 posto (0,1 posto manje nego u siječnju). Predsjednik SDP-a Davor Bernardić drži peto mjesto s 6 posto (pad od 1,3 posto u odnosu na prošli mjesec).

Kad je riječ o negativnom doživljaju hrvatskih političara vrh ljestvice drže dva bivša. Zoran Milanović ima 13,5 posto (0,1 posto više nego mjesec ranije), a Tomislav Karamarko 12,6 posto (pad u odnosu na siječanj kad je imao 17,2 posto). Treći je Ivan Pernar s 11,7 posto, čak 8,5 posto više nego u siječnju.

Smjer kretanja zemlje podupire 31,5 posto anketiranih (3,7 posto više nego u siječnju), s tim da 55,2 posto ispitanih smatra kako država ide u pogrešnom smjeru (4,9 posto više nego mjesec ranije).

Pala je i razina potpore radu Vladi RH sa siječanjskih 56,8 posto na 49,4 posto u veljači, a Plenkovićeva Vlada dobila je školsku ocjenu 2,61 (u siječnju 2,60). Predsjednica je za svoj rad dobila 3,13 (3,15 u siječnju), a Hrvatski sabor 2,34 (u siječnju 2,35).

Tri najvažnije teme u siječnju bile su otkup udjela u INA-i kroz privatizaciju 25 posto HEP-a, odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa te četvrto mjesto rukometaša na Svjetskom prvenstvu.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist