AktualnoUrednički izbor

CRNA UGOSTITELJSKA ZIMA Zatvoreni restorani nisu pitanje korone, već dubrovačkog mentaliteta

restoran stolovi002

Crna ugostiteljska zima ove godine ponovno opiturana koronavi­rusom donijela nam je slabašnu ugostiteljsku kartu – svega osam resto­rana koji su otvoreni ovog siječnja. U Cavtatu su pak svi restorani zatvo­reni dok ih u Stonu i Malom Stonu rade ukupno – tri. I to bi bilo to! I prije nego što, uz pomoć naših sugovornika, polemiziramo treba li biti više otvore­nih ugostiteljskih objekata ili ne, kre­nimo s turističkim brojkama protekog vikenda. Zašto baš taj? S obzirom na velik događaj, ređenje novog dubro­vačkog biskupa mons. Roka Glasno­vića, grad je bio – pun. Napominjemo kako su u tom razdoblju u Dubrovniku boravili i visoki dužnosnici poput vele­poslanika Republike Kosovo u Repu­blici Hrvatskoj Martina Berishaja, broj­nih vjerskih uglednika, ali i mnoštva vjernika koji su došli na ovaj jedinstven događaj. Iz Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije naglasili su nam kako je tijekom petka, subote i nedjelje bilo 2.676 noćenja, a kroz sustav eVisitor evidentirano je 535 posjeta u petak, 1.235 u subotu i 906 u nedjelju. ­

Gradski TZ odgovorio nam je pak kako je, prema podacima iz sustava eVisitor, 21. i 22. siječnja u gradu zabilježeno 1.050 dolazaka, a ostvareno 2.089 noćenja. Najviše posjetitelja bilo je iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Kanade i Rusije. ‘Traži’ li ova situacija više otvore­nih restorana? Općenito, trebamo li ih imati više otvorenih tijekom zim­skih mjeseci? Ante Vlašić, predsjednik Strukovne grupe ugostiteljskih djelatnosti ŽK Dubrovnik, kategorički odgo­vara – ne.

Sve je stvar ponude i potražnje

— Komu da otvore? Moje protupitanje glasi: ‘Zašto u Dubrovniku nemamo Disneyland?’ Nemamo kome raditi, nema klijentele, oni koji rade cijelu godinu – uvijek rade cijelu godinu! Imaju svoje goste. Da ima potrebe, svi bismo mi ugostitelji otvorili. Ovo pita­nje često se postavlja, a sve je stvar samo ponude i potražnje. Ako nemate kome raditi, nemate zašto raditi. Samo se čine troškovi, bacaju se namirnice, stvara se loša atmosfera u praznom lokalu, a svi ugostitelji znaju kako je bolje biti zatvoren nego prazan – naglašava nam predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik. Ističe kako je i tijekom 2012. godine rađena analiza kretanja i potrošnje u ugostiteljskim objektima.

— Dubrovnik s bližom okolicom ima 60 tisuća stanovnika. Grad, Župa dubrovačka, Konavle, Primorje… Ako eliminiramo 90 posto ljudi – djecu, starce, siromašne, opterećene kredi­tima, nezainteresirane… Ostane šest tisuća ljudi dobre potrošačke mase. Ta analiza iz 2012. pokazala je kako je tijekom zime radilo između 20 i 25 lokala, zavisno koje je doba godine bilo. Uračunali smo sve ugostieljske objekte, dakle i pizzerije i fast foodove. E sad, kad bi tih šest tisuća ljudi koje sam nabrojao samo jedan put tjedno izašli negdje u neki od tih lokala, pojeli bilo što, svaki od tih lokala imao bi pro­sječno između 30 i 35 gostiju dnevno. A analiza između nekoliko ugostitelj­skih lokala tada je pokazala prosječan broj 11, znači tri puta manje nego što bi svaka matematika u bilo kojem gradu na svijetu trebala pokazati. To nas dovodi do toga da tri puta manje kon­zumiramo usluge u restoranima nego ostatak Europe. Je li to tradicija, ta navika ‘jesti doma, a u restoran idemo samo kad se idemo počastiti’, možda je to razlog. Možda su problem cijene, ali opet smo u tih šest tisuća elimini­rali one koji nemaju novaca. Eto, to je to – zaključuje Vlašić.

Veliki pogon, a gostiju nigdje

Restoran Mimoza svih ovih godina una­trag je radio. Međutim, koronakriza uči­nila je svoje.

— Nitko sretniji od nas da radimo – rekla nam je vlasnica restorana Mimoza Ivana Tomić Pažin. No, restoran je, govori nam, zatvoren jer nema za koga raditi. Veliki je to pogon, naglašava, da bi bio otvoren, a gostiju nigdje. Nema ljudi, nema grupa, a od nekolicine indi­vidualaca koji bi eventualno navratili ne može se preživjeti. Ovakvom sta­nju kumovala je koronakriza, jer, ističe, cijelu 2019. godinu ovaj je dubrovački restoran radio bez zatvaranja. Tako bi bilo i danas da ima gostiju.

— Zatvoreni su i hoteli, kome će Mimoza raditi? Nema nijedne grupe – požalila nam se te istaknula kako je za 2. veljače imala rezervacije za dvije grupe od po 20 ljudi, no i to joj je otkazano jer nemaju letove za Dubrovnik. Pitali smo je i kad planira otvoriti.

— Ne mislim otvoriti dok ne krenu rezervacije grupa, ja od individua­laca nemam ništa. Kad će krenuti i hoće li krenuti, ne znam. Nitko sret­niji od mene da radimo, ali bojim se kad će turizam krenuti. Ove se godine baš posebno bojim. Turizam nam se događa spontano, ne vidim nikakvu strategiju – rekla je te napomenula kako nam je Festa sv. Vlaha na pragu, a za rezervacije uopće nema upita. Imala je tek jedan upit hoće li restoran raditi ako se Festa organizira i ako mjere dopuste, no, kaže nam, nitko ne zna ni pod kojim će se uvjetima Festa uopće organizirati.

Zanimalo nas je i je li restoran radio tijekom zime prije korone. Ona je, odgo­vorila nam je, restoran preuzela 1. siječ­nja 2019. godine i tu je godinu radila bez prekida sve do lockdowna 16. ožujka 2020. Radilo se, naglašava, jer je bilo gostiju. No, tada je došla korona i sve zaustavila tako da Mimoza nije otva­rala svoja vrata godinu i četiri mjeseca, dakle od 16. ožujka 2020. do 1. srpnja 2021.

— Nekad prije zatvaralo se već 1. listo­pada jer i sami znate kakva je situacija bila prije 10, 12 godina. Kasnije se zatva­ralo oko Badnjeg dana pa bi se otvaralo za Festu, a u tih mjesec i nešto dana ljudi bi se malo odmorili – rekla je te još jednom naglasila kako je tijekom zime 2019. na 2020. restoran radio jer je bilo nešto gostiju.

— Da nije ovakva situacija, sigurno bismo radili. I sad smo ostali otvoreni do 15. studenog u nadi da će nešto biti, najavljivali su se zimski letovi i govorilo se kako će hoteli raditi. Na kraju nitko ne radi – rekla nam je za kraj Ivana Tomić Pažin.

‘Izjede konja trava’

Situacija nije povoljna ni u Taverni Loggia, potvrdila nam je gospođa Azra Hadžović.

— Jedni smo od rijetkih koji rade i iskreno, nećemo biti iduće godine. Ovo nema nikakve logike, ‘izjede konja trava’! Mislim da nije stvar pan­demije koronavirusa, već je u pitanju dubrovačka zimska priča – iskreno će Hadžović.

— Nema to veze sa sezonom, pokušali smo jer smo van grada i računali smo možda s marendama i slično, da će se nešto pomaknuti, međutim nema tu nikakve računice – dodaje i kaže kako među Dubrovčanima jednostavno ne postoji navika odlaska u restorane. Nada se, dodaje, boljem proljeću.

— Radimo stalno, međutim radimo jednu smjenu, jutarnju od 9 do pet, uz rezervaciju za veći broj ljudi radimo večere i vikende. Trenutno nismo otvo­reni vikendom. Nadajmo se boljem, ali stvar je mentaliteta – zaključit će naša posljednja sugovornica u ovoj zimskoj ugostiteljskoj priči.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 26. siječnja 2022.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Veličanstvena bakljada Torcide kod murala na Ilijinoj glavici

Dulist

KARAVANA PREVLAKA – VUKOVAR Libertas Riders i ove godine odali počast gradu heroju

Dulist

Marko Potrebica u Kini zapalio svijeću za žrtve Domovinskog rata

Dulist