Crna ugostiteljska zima ove godine ponovno opiturana koronavirusom donijela nam je slabašnu ugostiteljsku kartu – svega osam restorana koji su otvoreni ovog siječnja. U Cavtatu su pak svi restorani zatvoreni dok ih u Stonu i Malom Stonu rade ukupno – tri. I to bi bilo to! I prije nego što, uz pomoć naših sugovornika, polemiziramo treba li biti više otvorenih ugostiteljskih objekata ili ne, krenimo s turističkim brojkama protekog vikenda. Zašto baš taj? S obzirom na velik događaj, ređenje novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića, grad je bio – pun. Napominjemo kako su u tom razdoblju u Dubrovniku boravili i visoki dužnosnici poput veleposlanika Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj Martina Berishaja, brojnih vjerskih uglednika, ali i mnoštva vjernika koji su došli na ovaj jedinstven događaj. Iz Turističke zajednice Dubrovačko-neretvanske županije naglasili su nam kako je tijekom petka, subote i nedjelje bilo 2.676 noćenja, a kroz sustav eVisitor evidentirano je 535 posjeta u petak, 1.235 u subotu i 906 u nedjelju.
Gradski TZ odgovorio nam je pak kako je, prema podacima iz sustava eVisitor, 21. i 22. siječnja u gradu zabilježeno 1.050 dolazaka, a ostvareno 2.089 noćenja. Najviše posjetitelja bilo je iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Kanade i Rusije. ‘Traži’ li ova situacija više otvorenih restorana? Općenito, trebamo li ih imati više otvorenih tijekom zimskih mjeseci? Ante Vlašić, predsjednik Strukovne grupe ugostiteljskih djelatnosti ŽK Dubrovnik, kategorički odgovara – ne.
Sve je stvar ponude i potražnje
— Komu da otvore? Moje protupitanje glasi: ‘Zašto u Dubrovniku nemamo Disneyland?’ Nemamo kome raditi, nema klijentele, oni koji rade cijelu godinu – uvijek rade cijelu godinu! Imaju svoje goste. Da ima potrebe, svi bismo mi ugostitelji otvorili. Ovo pitanje često se postavlja, a sve je stvar samo ponude i potražnje. Ako nemate kome raditi, nemate zašto raditi. Samo se čine troškovi, bacaju se namirnice, stvara se loša atmosfera u praznom lokalu, a svi ugostitelji znaju kako je bolje biti zatvoren nego prazan – naglašava nam predsjednik Udruge ugostitelja Dubrovnik. Ističe kako je i tijekom 2012. godine rađena analiza kretanja i potrošnje u ugostiteljskim objektima.
— Dubrovnik s bližom okolicom ima 60 tisuća stanovnika. Grad, Župa dubrovačka, Konavle, Primorje… Ako eliminiramo 90 posto ljudi – djecu, starce, siromašne, opterećene kreditima, nezainteresirane… Ostane šest tisuća ljudi dobre potrošačke mase. Ta analiza iz 2012. pokazala je kako je tijekom zime radilo između 20 i 25 lokala, zavisno koje je doba godine bilo. Uračunali smo sve ugostieljske objekte, dakle i pizzerije i fast foodove. E sad, kad bi tih šest tisuća ljudi koje sam nabrojao samo jedan put tjedno izašli negdje u neki od tih lokala, pojeli bilo što, svaki od tih lokala imao bi prosječno između 30 i 35 gostiju dnevno. A analiza između nekoliko ugostiteljskih lokala tada je pokazala prosječan broj 11, znači tri puta manje nego što bi svaka matematika u bilo kojem gradu na svijetu trebala pokazati. To nas dovodi do toga da tri puta manje konzumiramo usluge u restoranima nego ostatak Europe. Je li to tradicija, ta navika ‘jesti doma, a u restoran idemo samo kad se idemo počastiti’, možda je to razlog. Možda su problem cijene, ali opet smo u tih šest tisuća eliminirali one koji nemaju novaca. Eto, to je to – zaključuje Vlašić.
Veliki pogon, a gostiju nigdje
Restoran Mimoza svih ovih godina unatrag je radio. Međutim, koronakriza učinila je svoje.
— Nitko sretniji od nas da radimo – rekla nam je vlasnica restorana Mimoza Ivana Tomić Pažin. No, restoran je, govori nam, zatvoren jer nema za koga raditi. Veliki je to pogon, naglašava, da bi bio otvoren, a gostiju nigdje. Nema ljudi, nema grupa, a od nekolicine individualaca koji bi eventualno navratili ne može se preživjeti. Ovakvom stanju kumovala je koronakriza, jer, ističe, cijelu 2019. godinu ovaj je dubrovački restoran radio bez zatvaranja. Tako bi bilo i danas da ima gostiju.
— Zatvoreni su i hoteli, kome će Mimoza raditi? Nema nijedne grupe – požalila nam se te istaknula kako je za 2. veljače imala rezervacije za dvije grupe od po 20 ljudi, no i to joj je otkazano jer nemaju letove za Dubrovnik. Pitali smo je i kad planira otvoriti.
— Ne mislim otvoriti dok ne krenu rezervacije grupa, ja od individualaca nemam ništa. Kad će krenuti i hoće li krenuti, ne znam. Nitko sretniji od mene da radimo, ali bojim se kad će turizam krenuti. Ove se godine baš posebno bojim. Turizam nam se događa spontano, ne vidim nikakvu strategiju – rekla je te napomenula kako nam je Festa sv. Vlaha na pragu, a za rezervacije uopće nema upita. Imala je tek jedan upit hoće li restoran raditi ako se Festa organizira i ako mjere dopuste, no, kaže nam, nitko ne zna ni pod kojim će se uvjetima Festa uopće organizirati.
Zanimalo nas je i je li restoran radio tijekom zime prije korone. Ona je, odgovorila nam je, restoran preuzela 1. siječnja 2019. godine i tu je godinu radila bez prekida sve do lockdowna 16. ožujka 2020. Radilo se, naglašava, jer je bilo gostiju. No, tada je došla korona i sve zaustavila tako da Mimoza nije otvarala svoja vrata godinu i četiri mjeseca, dakle od 16. ožujka 2020. do 1. srpnja 2021.
— Nekad prije zatvaralo se već 1. listopada jer i sami znate kakva je situacija bila prije 10, 12 godina. Kasnije se zatvaralo oko Badnjeg dana pa bi se otvaralo za Festu, a u tih mjesec i nešto dana ljudi bi se malo odmorili – rekla je te još jednom naglasila kako je tijekom zime 2019. na 2020. restoran radio jer je bilo nešto gostiju.
— Da nije ovakva situacija, sigurno bismo radili. I sad smo ostali otvoreni do 15. studenog u nadi da će nešto biti, najavljivali su se zimski letovi i govorilo se kako će hoteli raditi. Na kraju nitko ne radi – rekla nam je za kraj Ivana Tomić Pažin.
‘Izjede konja trava’
Situacija nije povoljna ni u Taverni Loggia, potvrdila nam je gospođa Azra Hadžović.
— Jedni smo od rijetkih koji rade i iskreno, nećemo biti iduće godine. Ovo nema nikakve logike, ‘izjede konja trava’! Mislim da nije stvar pandemije koronavirusa, već je u pitanju dubrovačka zimska priča – iskreno će Hadžović.
— Nema to veze sa sezonom, pokušali smo jer smo van grada i računali smo možda s marendama i slično, da će se nešto pomaknuti, međutim nema tu nikakve računice – dodaje i kaže kako među Dubrovčanima jednostavno ne postoji navika odlaska u restorane. Nada se, dodaje, boljem proljeću.
— Radimo stalno, međutim radimo jednu smjenu, jutarnju od 9 do pet, uz rezervaciju za veći broj ljudi radimo večere i vikende. Trenutno nismo otvoreni vikendom. Nadajmo se boljem, ali stvar je mentaliteta – zaključit će naša posljednja sugovornica u ovoj zimskoj ugostiteljskoj priči.
Iz tiskanog izdanja DuLista od 26. siječnja 2022.