Aktualno

ČOVJEK BEZ MRLJE OSUĐEN NA 30 GODINA Šokirani obitelj i odvjetnica Marka Bekavca

marko bekavac foto hrt

Splitski kapetan duge plovidbe Marko Bekavac osuđen je na 30 godina zatvora pred sudom u Turskoj. Riječ o nepravomoćnoj presudi koja je šokirala obitelj i hrvatske pomorce. Osuđen je po zapovjednoj odgovornosti.

Hrvatski veleposlanik u Turskoj Hrvoje Cvitanović rekao je u ponedjeljak da se odmah ide u žalbeni postupak nakon što je hrvatski kapetan Marko Bekavac po zapovjednoj odgvornosti nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora jer je na njegovu brodu Phoenician M u turskoj luci Eregli lani pronađen kokain, javlja Jutarnji list.

– Šokirana sam presudom. Ne mogu vjerovati. Pa sud je konstatirao da na vrećama u kojima je bio kokain nema otisaka kapetana Marka Bekavca niti ikakav dokaz bilo kakve povezanosti s drogom. Njegova supruga Katja i brat Jozo su bili na objavi presude i još se nisam čula s njima. Pretpostavljam da su i oni u šoku jer mi je supruga Katja rekla da će mi se javiti odmah nakon objave presude, ali se još nismo čule. A u Ankaru je otputovala s nadom da će biti oslobođen. Bila je i zadovoljna kako ga je zastupao odvjetnik kojeg je angažirala kompanija, jer on nije imao novca za platiti odvjetnika. Taj je odvjetnik čak napravio i shemu broda iz koje je vidljivo da on kao kapetan nikako nije mogao vidjeti i znati gdje je ta droga stavljena na brod. I sud je na prošlom ročištu rekao da će ispitati okolnosti gdje je droga koja je nađena u Kolumbiji, ali se to nije dogodilo, već je objavljena presuda – rekla je za Jutarnji odvjetnica Jasna Kotarac Jabuka, zastupnica obitelji Marka Bekavca (61).

Na istovjetnu kaznu zatvora od 30 godina osuđen je i prvi časnik broda, dok je osam ostalih optuženika, članova posade, oslobođeno i pušteno. Riječ je o nepravomoćnoj presudi, a kapetan Bekavac ostaje u zatvoru gdje je već godinu dana. Ročište u turskom gradu Ereğli trajalo je nešto više od pet sati, a sudsko vijeće od troje sudaca je odlučilo da su Bekavac i njegov prvi časnik krivi po zapovjednoj odgovornosti. Bekavac je bio zapovjednik broda Phoenician-M u vlasništvu turske kompanije pod panamskom zastavom. Za njega se bio zauzeo i Andrej Plenković, predsjednik Vlade koji je 29. lipnja na platformi X objavio:

– Tijekom (17. izdanja političke konferencije Dubrovnik Forum), sastao sam se ministrom vanjskih poslova Republike Turske Hakanom Fidanom. Izvijestio sam o statusu hrvatskog kapetana Marka Bekavca koji se nalazi u istražnom zatvoru u Turskoj – napisao je Plenković na X-u.

– Očekujemo da turska nadležna tijela postupe pravedno u njegovom slučaju, uvažavajući sve okolnosti, te da Marku Bekavcu zajamče pravnu sigurnost. Vlada Republike Hrvatske nastavit će pružati hrvatskom državljaninu diplomatsku, konzularnu, pravnu i svaku moguću pomoć – dodao je predsjednik Vlade RH.

Osim Bekavca uhićeno je 10 pomoraca, šestorica s Filipina, po jedan iz Finske, Poljske i Rusije, a Bekavca su turske vlasti smatrale odgovornim po zapovjednoj odgovornosti.

U zatvoru su i Ali Albokharij, Paszukow Krzystof Andrzej, Abello Eddie Jr. Villacarlos, Latanov Pavel, Sulima John Rey Nuneza, Vargas Carmel Ariel Jr. Dapule, Dalumpines Junil Bongcayaa, Bobiles Pather John Juarez i Ruales Darvin Ortiz.

Upravo je Bekavac prije dolaska u tursku luku izvijestio policiju u Turskoj kako je moguće da se tako nešto nađe na brodu, budući da nije imao sve uvjete za sigurni ukrcaj tereta.

Foto: Marko Bekavac/Screenshot HRT

Pročitajte još

ČEKA SE KRAJ SEZONE Uskoro ‘makeover’ Male Onofrijeve fontane

Andrea Falkoni Račić

NEVJEROJATNA NEZGODA Autobus ‘harmonika’ zaglavio na Viktoriji

Dulist

VAŽNA OBAVIJEST Referada upravnih poslova PP Korčula od četvrtka na novoj lokaciji

Dulist