Kultura

Čijim to zlatom i životima plaćamo slobodu?

pavlovic jurjevic4018

U Studiju Let 777 otvorena je izložba Anamarije Obradović "Sloboda" čiji je glavni nositelj plakat "Otkup srebra, zlata i ljudskih života" koji je nedavno osvanuo po Gradu.

– Istup Anamarije Obradović ogoljen je do kraja. Ona intervenira i obraća se na javnome prostoru, publicitetu. Ne preispituje aktualno ekonomsko i političko vrijeme mada je njime isprovocirana i mada se ono samo po sebi nameče. Ona spontano reagira na etički kontekst vremena u kojem odrasta, ne opterečujući se filozofskim promišljanjima slobode, zavedena Gundulićem kao temeljnim kulturološkim stupom zajednice u kojoj odrasta. Njezino pravo pitanje je čijim to zlatom i srebrom i čijim ljudskim životima plaćamo, kakvu i čiju slobodu? Ona radi plakate na logično žutoj podlozi i lijepi ih na oglasnim mjestima – istaknuo je uz ostalo na otvaranju izložbe Božidar Jurjević.

Anamariji je ideja sinula prošle zime kada je šetajući primijetila sve više poslovnica za otkup zlata, što ne čudi, kako se moglo čuti na večerašnjem otvaranju izložbu, jer je Hrvatska među prvim zemljama koja prodaje svoje zlato, a nedavno je otvoreno više od 80 poslovnica za otkup zlata.
 
Izložba se može pogledati  do 19. kolovoza. 

Pročitajte još

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist

KONCERT KOJI SE NE ZABORAVLJA Glazbena čarolija Max Emanuel Cenčić i Latinitas Nostra

Dulist