Hrvatska

CIJENA ‘KVADRATA’ KUĆE U Dubrovniku 18 posto viša nego lani

Grad iz Zraka Analiza Turisti Rekordi

Najveći godišnji rast cijena stanova u Hrvatskoj zabilježen je u Dubrovniku. Prosječna tražena cijena kvadrata stana iznosi 3 643 eura, i za 18 posto je viša u odnosu na prošlu godinu.

Kako donosi portal Njuškalo.hr, prosječna cijena kvadrata kuće u Dubrovniku rasla je za 4 posto na godišnjoj razini i trenutno iznosi 4 684 eura. Rast cijena stanova zabilježili su i Split, za 11 posto (2665 eura), te Pula, za 12 posto (1570 eura).

Inače, ‘kvadrat’ stana u Hrvatskoj je 38 posto skuplji od ‘kvadrata’ kuće. Tako je u Zagrebu ‘kvadrat’ kuće bilježio rast od tek 1 posto na godišnjoj razini, dok su u Osijeku i Zadru cijene ostale na razini prošlogodišnjih. Najveći godišnji rast cijena ‘kvadrata’ kuća u Hrvatskoj od većih gradova zabilježen je u Splitu (13 posto).

Od većih hrvatskih gradova Dubrovnik i Split su jedini gradovi gdje su kvadrati kuća skuplji od kvadrata stanova, ponajviše iz razloga što je u tim gradovima visok udio luksuznih kuća.

Novost je da su cijene u srpnju ove godine prestigle one iz 2011. godine, što nas
dovodi do zaključka da je kriza u sektoru nekretnina RH daleko iza nas i da nam možda predstoji pravi cjenovni ‘boom’ u skoroj budućnosti.

Njuškalo je istraživanje proveo na uzorku od 156 tisuća aktivnih oglasa.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist