Sport

ČETVRTAK Jug slavi 100-ti rođendan i prvi put dobiva počasne članove kluba

Figure 1

Najtrofejnija momčad u Hrvatskoj, Vaterpolski klub Jug slavi svoj 100-ti rođendan! Tako će se na svečanoj proslavi u četvrtak 27. lipnja 2024. u gradskom Portu okupiti sve generacije jugaša, a posebno je zanimljivo kako će klub prvi put u svojoj stoljeće dugoj povijesti, dobiti svoje počasne članove.
Pavo Dabrović, Davor Poković, Pero Katušić i Lukša Peko, jugaši su koji su od svoje prve utakmice u Portu pa sve do danas još s nama! Njima će biti dodijeljeno posebno priznanje, a bit će imenovani i počasnim članovima kluba. Prema motu ‘poštuj najstarije i cijeni najveće uspjehe’, priznanje će dobiti i svi osvajači ukupno četiri lige europskih prvaka (1980., 2001., 2006., 2016.) te igrači VK Juga koji su s reprezentacijom osvojili olimpijsko odličje. Imenovani počasnim članom kluba bit će i svi koji su kontinuirano djelovali u klubu posljednjih 30 godina.
Vaterpolska sekcija Juga osnovana je još u prosincu 1923. Uz Rudija Reša koji je stigao sa Sušaka, u stvaranju kluba sudjelovali su i dubrovački entuzijasti Pero Kolić i Anton Nardelli. Prvu službenu utakmicu igrači s kapicama Juga odigrali su 28. lipnja 1924. na Porporeli protiv susjeda igrača Penatura.
Do otvaranja bazena u Gružu 1961., vaterpolo se trenirao u moru najčešće na Dančama, a susreti su se održavali u Portu.
Godine 1925. Jug je prvi put u povijesti zaigrao na državnom prvenstvu te odmah osvojio i titulu prvaka. Pune 33 godine Jug je ostao neporažen na svom plivalištu. 1973. Plivački klub Jug odvojio se od vaterpolskog.

jug mladost1170Povijesne godine Jugovih najvećih uspjeha zasigurno su 2006. i 2016. kada su osvojili sve što se moglo osvojiti u domaćim kao i u europskim natjecanjima.
Brojni Jugovi igrači osvajali su odličja na europskim, svjetskim te Olimpijskim igrama pod reprezentativnom kapicom. Ukupno su u Dubrovnik donijeli 22 medalje od čega 10 zlatnih i 12 srebrenih.
Klub je u svojoj stogodišnjoj povijesti osvojio ukupno 71 trofej koji uključuje 36 naslova državnog prvaka. Od samostalnosti Republike Hrvatske najuspješniji je klub koji je osvojio 17 nacionalnih prvenstava i 16 kupova.

Foto: 5 do 100

Pročitajte još

Gradonačelnik uputio čestitku dubrovačkim vaterpolo veteranima – europskim prvacima

Dulist

Simona Šoda nova je trenerica Raguse!

Dulist

PRIPREME ZA OI Barakude svladale Mađare petercima

Dulist