Aktualno

Četiri sveučilišna odjela postaju fakulteti!

kampus manja

S prvim danom listopada četiri odjela Sveučilišta u Dubrovniku postaju fakulteti! Odnosi se to na Pomorski odjel, Odjel za za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Odjel za elektrotehniku i računarstvo te Odjel za komunikologiju. Kako je i zašto došlo do ove promjene, upitali smo Sveučilište u Dubrovniku.
—Zahvaljujući novom Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, sveučilištima je sada prvi put omogućeno da osnuju fakultete bez pravne osobnosti, što se uklapa u jedan od naših strateških ciljeva, a to je internacionalizacija – ističu za DuList s dubrovačkog sveučilište te dodaju kako su se u proteklom razdoblju, suočavali s određenim izazovima, jer nisu mogli aplicirati za pojedine akreditacije koje prepoznaju isključivo fakultete, a ne i odjele.
– Smatramo da je promjena statusa odjela u fakultete veliki korak prema naprijed. To ne znači samo bolju suradnju s međunarodnim institucijama i sudjelovanje u značajnim projektima, već i veću vidljivost Sveučilišta u Dubrovniku na svjetskoj znanstvenoj i obrazovnoj sceni. Na ovaj način postajemo atraktivniji za domaće i strane studente, profesore, istraživače i druge stručnjake koji su ključni čimbenici za daljnji razvoj Sveučilišta – objašnjavaju nam dalje. Izbor dekana je u tijeku Novi Statut Sveučilišta u Dubrovniku, donesen početkom godine, precizno definira kriterije i postupak za promjenu statusa u fakultete bez pravne osobnosti. Senat Sveučilišta donio je tako odluku da od 1. listopada Pomorski odjel, Odjel za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, Odjel za elektrotehniku i računarstvo te Odjel za komunikologiju postanu Pomorski fakultet, Ekonomski fakultet, Fakultet elektrotehnike i primijenjenog računarstva i Fakultet za medije i odnose s javnošću. Novi fakulteti na čelu će imati i dekane, no tko su oni saznat će se tek krajem rujna. Naime, u tijeku je proces izbora dekana, koji će se završiti do kraja ovog mjeseca. afr

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Počinje izgradnja novog parkirališta u Novoj Mokošici

Dulist

MINISTAR PILETIĆ “Nadamo se kako ćemo do kraja sljedeće godine imati kvalitetan Centar za starije osobe”

Dulist