Aktualno

ČETIRI KANDIDATA S POTPUNIM PRIJAVAMA POZVANA NA RAZGOVOR Tolić i Paljetak ispali iz utrke za direktora Zračne luke

zld68

Iako je u roku pristiglo šest pri­java, u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture ovog su ponedjeljka, 13. lipnja obavljeni razgovori s tek četiri kandidata za direktora Zračne luke Dubrovnik. Iz daljnjeg kruga
natjecanja su doznajemo diskvalifici­rani bivši direktor Zračne luke Dubrov­nik i današnji direktor sektora trgovine Roko Tolić te Josip Paljetak, inače koordinator za odnose s poslovima korisnika u Zračnoj luci Dubrovnik.

— Na objavljenom Javnom natječaju za izbor kandidata za člana Uprave – direktora trgovačkog društva Zračna luka Dubrovnik d.o.o. podneseno je šest prijava. Svih šest prijava je pre­dano u roku, od toga su četiri prijave bile potpune te su kandidati, koji su dostavili potpunu prijavu u roku i ispu­njavaju uvjete iz natječaja, pozvani na razgovor, koji se održavaju danas (u ponedjeljak) – naveli su kratko u odgo­voru za DuList iz Ministarstva mora,  prometa i infrastrukture.

U Zagrebu su doznajemo na raz­govoru bili Mato Klaić, Viktor Šober, Lukša Lukšić te za sad još uvijek javno­sti nepoznati kandidat, koji očigledno ne dolazi s našeg područja.

Isti uvjeti i kvalifikacije, ali…

Budući da je očito ispao iz utrke zbog nepotpune prijave, za komentar smo upitali bivšeg direktora Roka Tolića.

— Ovo je bio treći po redu natječaj na kojem su se tražili istovjetni uvjeti i kvalifikacije za funkciju glavnog direk­tora. Prvi put me je stručno povjeren­stvo izabralo kao najboljeg kandidata, ali prijedlog nije podržan na sjednici Vlade Republike Hrvatske. Drugi put je natječaj poništen bez ikakvog obra­zloženja i bez ikakve informacije kan­didatima o razlozima istoga. Treći put sam evo diskvalificiran na dokumen­taciji, istoj onoj koja je dva puta bila validna. Dozvolite mi da se ne upu­štam u daljnje komentiranje ovog važ­nog procesa i da poželim sreću onom kandidatu koji će biti izabran da nas povede u poslovne izazove koji stoje pred Zračnom lukom – kratko nam je rekao Roko Tolić.

Treća sreća?

Inače, ovo je, kako je rekao i sam Tolić, treći natječaj za glavnog direktora od 2017. godine. Prvi je raspisan još u lip­nju 2017. godine, netom prije isteka mandata tadašnjeg direktora Tolića. Prijavu su tada, podsjetimo, podni­jela tri kandidata, od kojih jedan nije zadovoljio uvjete. Tako su se u dru­gom krugu našli upravo Tolić te Vik­tor Šober, koji je i danas među kandi­datima. No, Šober je prije pet godina neočekivano odustao od intervjua čime se sam eliminirao iz utrke. Tada je kao kandidat ostao samo Tolić, no s donošenjem odluke se otezalo. U međuvremenu mu je i istekao man­dat, a ‘obezglavljenost’ Zračne luke na prvu je riješena tako da mu je dva puta, do kraja 2017. godine produljen man­dat. Na kraju je, početkom 2018. godine Vlada Andreja Plenkovića, na prijed­log Skupštine Zračne luke, imenovala Frana Luetića, dotadašnjeg direktora za komercijalne poslove, na čelnu pozi­ciju u Zračnoj luci sve do raspisivanja natječaja za novog direktora. Od tada do danas Luetiću se mandat produljuje svakih šest mjeseci, s tim da je u među­vremenu, u siječnju 2020. ponovno bio raspisan natječaj. No, završio je – poni­štenjem! Tada je u igri bilo više kandi­data, a uz Tolića na natječaj se prijavio i još jedan bivši direktor, Tonči Peović. I tada se, doduše neslužbeno, u javno­sti spominjalo ime Mata Klaića, kao i Lukše Lukšića, ali i dvije dame, Irene Ćosić i Ivane Akmadžić.

Šober je, podsjetimo, savjetnik za telekomunikacije i informacijsko društvo u Stalnom predstavništvu RH pri EU Inače. Lukša Lukšić je tako­đer, poput Paljetka i Tolića, zaposle­nik ZLD-a gdje obavlja poslove safety managera. U Zračnoj je luci radio i Mato Klaić, ali prije Domovinskog rata, a spomenimo i kako je njegov brat Luka Klaić dugogodišnji član Nadzor­nog odbora Zračne luke Dubrovnik ispred radnika. Dobro upućeni izvori pak ističu kako je trenutno Miho Klaić u velikoj prednosti u odnosu na dva preostala poznata kandidata zbog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njiho­vih obitelji. No, budući da nigdje još nije ‘isplivalo’ ime četvrtog kandidata koji je bio na razgovoru u Zagrebu, sve karte su još uvijek otvorene.

A kad bi mogla biti poznata odluka (ako i ovaj natječaj ne završi neslavno)?

— Odluka o izboru člana Uprave – direktora trgovačkog društva Zračna luka Dubrovnik d.o.o. bit će poznata nakon provedbe cjelokupnog postupka – diplomatski je odgovor nadležnog Ministarstva.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 15. lipnja 2022.

Pročitajte još

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist

Požar kod Orebića brzom intervencijom vatrogasaca stavljen pod kontrolu

Dulist