Županija

‘ČEŠKE BANJE’ Danas derutno kupalište, sutra luksuzna plaža

Kupaliste Srebreno Ceske banje 5

Župa dubrovačka, to već i ptice na grani znaju, postaje turistički ‘raj’, a u tijeku je niz obnova, revitalizacija, popravaka, prepravaka…

U moru starih i novih objekata za odmor, nekako neuglednim i zaboravljenim čini se jadan mali, zapušteni objekt na šetnici za park Striježice – Kupališna zgrada u Srebrenom.
No, dobre vijesti stižu i za ovaj nekada nezaobilazan objekt ladanja i uživanja na moru! Tako iz hotelske grupacije Dubrovnik Riviera najavljuju i obnovu nekad diljem zemlje znanih ‘Čeških banja’. Kako navode na svojim službenim stranicama, ‘plažni objekt ‘Češke banje’ postat omiljeno mjesto za jedinstven odmor i provod iz snova. Uz potpunu rekonstrukciju, ova će ekskluzivna plaža svim gostima osigurati bogatu ponudu s mnoštvom pratećih sadržaja. Ljetne sportske aktivnosti i vodeni sportovi, sunčanje uz najdraži koktel modernog lounge bara ili jednostavno odmor uz lagani povjetarac s mora samo su neke od aktivnosti koje ćete moći izabrati na plažnom objektu ‘Češke banje’ – piše na službenim stranicama, a za DuList je to potvrdio i načelnik općine Silvio Nardelli.
– Radi se o vlasništvu hotela Dubrovačka riviera, oni to planiraju obnoviti sukladno konzervatorskim smjernicama. Objekt je pod zaštitom te se tako treba tretirati, u planu je obnova – kazao nam je kratko Nardelli.
A ovo zdanje, sad tek napuštena ‘rupetina’, nekada je bio nezaobilazna točka svih onih koji su se odmarali u Srebrenom i šire. U konzervatorskoj dokumentaciji koja se može pronaći na Internetu pod UPU Srebreno iz travnja 2010. godine (Institut IGH), može se pronaći kronološko – stilska pripadnost i valoziracija ove povijesno zanimljive zgrade i zaštićenog kulturnog dobra.
Dubrovačko kupališno i hotelsko dioničarsko društvo Prag – filijala Dubrovnik – Kupari, koje od početka dvadesetih godina 20. stoljeća podiže hotelski kompleks u Kuparima, podnijelo je 1921. godine molbu za gradnju kupališne zgrade u Srebrenome. Priložene nacrte potpisuju praški graditelj Alois Zima i slavni češki arhitekt Jiří Stibral. Dubrovačka općina odobrava gradnju, no priložene nacrte drži ‘generalnom osnovom’ koju je potrebno upotpuniti tehničkim detaljima, te stoga Stibral izrađuje dopunjeni nacrt (sada reduciran na jedno, prizemno, krilo planirane zgrade), koji je odobren u kolovozu daleke 1921. godine.

Iznimna memorijalna vrijednost
Uporabna dozvola zatražena je tek 1932. godine, no prema razglednicama iz dvadesetih godina 20.stoljeća, zgrada u reduciranom obliku (prema drugom Stribalovom nacrtu) nastala je očito već u prvoj polovici trećeg desetljeća, a uporabna dozvola vjerojatno nije zatražena ranije zbog namjere da se projekt izvede u cijelosti. Kupališna zgrada u Srebrenom, iako predstavlja tek dio u cijelosti neostvarenog projektnog koncepta, po svom kulturno – povijesnom i arhitektonskom značaju može se visoko valorizirati, navodi se u konzervatorskoj dokumentaciji. Zašto?
Jer ovo zdanje nosi iznimnu memorijalnu vrijednost na početke razvoja suvremenog turizma na području Župe dubrovačke, koja je nastala udruživanjem češkog i hrvatskog kapitala te među ostalim i na taj način svjedoči o kulturno – povijesnim vezama dvaju naroda.
Kako je već spomenuto, projektant zgrade je cijenjeni češki arhitekt, dizajner i slikar Jiří Stibral (1859.–1939.), a zgrada se vodi kako utilitarna, izostavljajući dekoraciju, funkcionalnu organizaciju, a nalazi se i primjena armirano-betonske konstrukcije s pomno razrađenim detaljima. Sve ovo svrstava zgradu među najranija očitovanja modernističkih strujanja na dubrovačkom području.
Kako je zbog visoke tehnološke razine izvedbe armirano-betonske konstrukcije, kupališna zgrada u Srebrenom prepoznata kao inovativno arhitektonsko ostvarenje arhitekta Stibrala u onodobnoj dubrovačkoj sredini, navodi se u konzervatorskoj dokumentaciji, sustavom mjera zaštite predlaže se revalorizacija specifičnog turističkog sadržaja, kako bi se konzervatorskom rekonstrukcijom i mogućom interpolacijom dopustila primjerena prenamjena uvažavajući izvorni koncept gradnje. Tako se 2010. godine predložilo donošenje Rješenja o preventivnoj zaštiti.
Stoga, vrlo skoro možemo očekivati kako će se ovaj, nekad iznimno popularan objekt u turističkim počecima Župe dubrovačke, revitalizira te time poboljša kupališni ‘đir’ kako za domaće, tako i za posjetitelje Srebrenog.

Pročitajte još

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist