Zanimljivosti

CENZURIRANA OTKRIĆA Nova knjiga Tomislava Terzina o tome što znanost skriva od javnosti

DKD Terzin knjiga 6

Nisam naročit pobornik teorija urote zato što sam znanstvenik, radim u znanstvenoj instituciji i smatram se ozbiljnim znanstvenikom. Smatram da teorije urote tu nemaju mjesta, ali po pitanju cenzura o kojima govorim teško je reći zašto – rekao je prof. dr. Tomislav Terzin prilikom predstavljanja svoje nove knjige ‘Cenzurirana znanstvena otkrića’ u četvrtak u Narodnoj knjižnici Grad.

– Razna su područja cenzuriranih otkrića u znanosti, a u knjizi sam izabrao govoriti o onima koja su vezana za religiju. U Bibliji imamo određeni izvještaj koji možemo usporediti sa znanstvenom metodologijom, recimo izvještaj o potopu i Noinoj arci, izvještaj o Postanku. To možemo usporediti s činjenicama koje imamo u znanosti i možemo zaključiti da Biblija nije protivna znanosti, već u skladu – istaknuo je.

Terzin se definira kao kreacionist, kazavši da teorije evolucije nisu u skladu s općom znanstvenom teorijom. Navodi kako se u samoj knjizi najviše bavi evolucijom u kontekstu biologije, geologije, biotehnologije i anatomije ljudskog tijela.

– Do knjige je došlo jer sam pisao kratke tekstove za određene novine i nakon dvije do tri godine smo skupili sve u jednu knjigu– rekao je o procesu izrade knjige. Po pitanju cenzure u znanosti, što je i središnja tema njegove knjige govori da je ona sveprisutna u znanosti od njenih začetaka.

– Smatram da je znanost na neki način oduvijek bila cenzurirana. Ono što dođe do javnosti nije sve što se zna, to je najočiglednije u vojnoj znanosti koja je potpuno zatvorena za javnost. Dio znanosti je protivan religiji, na neki način ateistički, vjerojatno od Darwinovog vremena, jer ako su ljudi okrenuti materijalizmu i ateizmu bolji su potrošači. Živimo u potrošačkom društvu i smatram da se oko dolara vrti sve pa tako i znanost – zaključio je.

Tomislav Terzin diplomirao je molekularnu biologiju i fiziologiju, a doktorirao filozofiju i zoologiju na Sveučilištu Western u Kanadi. Stručnjak je na području genetike, molekularne biologije i razvojne biologije, a trenutno radi kao izvanredni profesor biologije na Fakultetu Augustana Sveučilišta Alberta u Kanadi. Autor je niza članaka i nekoliko knjiga.

Đivo Glanz

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist