Kultura

‘ČEKAJUĆI ORESTA’ Predstava Lade Kaštelan od nedjelje na Lovrjencu

Cekajuci Oresta c Marko Ercegovic 3

Predstava Čekajući Oresta Lade Kaštelan (po motivima Sofoklove “Elektre”), u režiji Livije Pandur, igra u nedjelju i ponedjeljak, 11. i 12. kolovoza u 21:30 sati na Tvrđavi Lovrjenac. Ova predstava varaždinskog HNK je premijerno izvedena 28. srpnja na čarobnoj lokaciji rimskog nalazišta Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama.

Dramski ansambl čine Nina Violić, Dea Presečki, Filip Eldan, Nikša Eldan i Beti Lučić, Elizabeta Brodić.
Predstava Čekajući Oresta na inovativan i posve drugačiji način donosi priču u kojoj se svatko od nas može prepoznati. Vječno suprotstavljene – Klitemnestra i Elektra – majka i kćer, pokušavaju se izboriti jedna s drugom, ostajući pri svojim principima. Bezvremenski ‘triler’ je za Elektrin rod započeo još otkad je njezin otac žrtvovao najstariju kćer za slavu i moć te tako pokrenuo krugove mržnje i destrukcije.

Lada Kaštelan i Livija Pandur bave se transformacijom razumijevanja lika Elektre, a kroz ispitivanje različitih slojeva njenih postupaka, ukazat će se na važnost ženskih likova u grčkoj tragediji.
Nakon studija dramaturgije na slovenskoj Akademiji za kazalište, radio, film i televiziju u Ljubljani, Livija Pandur radi kao autorica i dramaturginja na različitim produkcijama u brojnim domaćimi međunarodnim projektima. Samostalno je režirala naslove poput “Penelopijada” prema Margaret Atwood u produkciji Slovenskog narodnog gledališta – Drama, Ljubljana i Festivala Ljubljana, “Hamlet – evidencija zločina jedne monarhije“ i “Kraljice” prema Shakespearu u kazalištu Marina Držića u Dubrovniku. Među brojnim priznanjima Livija Pandur je u 2018. godini primila nagradu za životno djelo Slovenske udruge dramskih umjetnika (ZDUS).

Pročitajte još

[FOTO] OBILJEŽAVANJE 290. ROĐENDANA LUKE SORKOČEVIĆA Predstavljena slikovnica Luka Paljetka

Dulist

Kolarini s Matrimonijom sutra gostuju na Šipanu

Dulist

SupetART: Izložba Jasmine Runje u Hotelu Supetar Cavtat

Dulist