Županija

ČEKAJU SE TALIJANI Radar na Žarkovici i dalje u kvaru

meteo radar002

Hidrometeorološki radar na Žarkovici, koji je pokvaren od 18. srpnja kad je došlo do problema s napajanjem sustava nakon udara groma, još uvijek nije u funkciji.

Obavijest o tome stoji na službenim stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda, a isto su nam potvrdili i iz Dubrovačko-neretvanske županije.
-Dubrovačko-neretvanska županija zatražila je asistenciju i izlazak na teren inženjera talijanske tvrtke ELDES, odnosno, proizvođača radara. Njihov izlazak na teren i radovi na otklanjanju kvara na radaru očekuju se uskoro – istaknuo je Mato Tomljanović, koordinator projekta ADRIARadNet, u sklopu kojeg je radar i postavljen na Žarkovicu.

Inače, o kvaru na radaru DuList je pisao još u kolovozu, kad nam je iz Dubrovačko-neretvanske županije rečeno kako je za održavanje i popravak mini hidrometeorološkog radara zadužen DHMZ. Ne teren su tada izašle ovlaštene stručne osobe DHMZ-a, ali nisu uspjele otkloniti kvar.

Radar je od iznimne vrijednosti jer mjeri podatke u ‘realnom vremenu’ (svakih deset minuta, što je puno kraći interval od drugih radarskih postaja). Tako se u vrlo kratkom roku mogu uočiti nagle promjene vremena i smjer premještanja oblaka.

Pročitajte još

ŽUPANIJA O UVALI SUMARTIN ‘Nismo mogli naručiti čišćenje, to je obveza Grada, ali na teret koncesionara’

Dulist

Kreće obnova zgrade Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije

Dulist

Općina Konavle nastavlja sufinancirati pokaze za učenike i studente tijekom ljeta

Dulist