Grad

ČEKA SE PRAVILNIK ‘Golaći’ i dalje slobodno šetaju Stradunom!

stradun djir golotinja 7

Grad Dubrovnik još uvijek nije donio odredbe o pravilma odijevanja unutar povijesne jezgre.

Svako ljeto, pa tako i ovo, svjedoci smo kako pojedinci, prije svega naši posjetitelji, po ulicama Grada šeću u kupaćim kostimima, muškarci u kupaćim gaćicama i bez majica, a žene najčešće u gornjim dijelovima kostima, dok im je donji dio tijela pokriven tek kratkim hlačicama, minicom ili pareom.

I dok sve češće i sve više turista možemo vidjeti u spomenutim odjevnim kombinacijama, mnogi Dubrovčani smatraju kako Stradun nije mjesto na kojem se treba šetati u kupaćem kostimu. Iako se u vrijeme mandata bivše gradonačelnice Dubravke Šuice razmišljalo o svojevrsnom ‘dress codeu’, takav pravilnik nikad nije donesen.

Također, još prije dvije godine prilikom izrade Odluke o komunalnom redu Grada Dubrovnika stručne službe istraživale su mogućnost uvođenja posebnih odredbi o načinu na koji se može odijevati na javnim površinama, međutim, odustalo se i od donošenja takvih odredbi. Premda su i tada neki gradski vijećnici upozoravali kako bi se ova problematika trebala regulirati.

To znači da neprimjereno odjeveni turisti ne mogu primjerice sjedati u restoranima niti ući u autobus, gradske, kulturne i vjerske institucije jer se u njima podrazumijevaju određena pravila ponašanja, no ne i kada je u pitanju Grad pod zaštitom UNESCO-a.

Ako je suditi po kratkom odgovoru iz Grada Dubrovnika za DuList, taj bi se dio trebao regulirati tek iduće godine.
– Trenutno na snazi nema pravilnika koji bi propisivao način odijevanja u povijesnoj jezgri. Ove godine započelo je uvođenje reda unutar povijesne jezgre Grada, a od sljedeće godine u postojeći pravilnik uvrstit će se i propisi o pravilima odijevanja koji će biti istaknuti na sva tri ulaza u staru gradsku jezgru – istaknuli su u svom odgovoru.

Tako ćemo naše goste još neko vrijeme gledati u svim, samo ne čednim odjevnim kombinacijama, a ne samo tijekom šetnje po Stradunu, već i pri obilasku ostalih kulturnih i inih institucija, koncerata i slično.
Što na to kaže ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilać i katedralni župnik don Stanko Lasić te kako su taj problem riješili na Zrću čitajte u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist

(FOTO) MATO FRANKOVIĆ Rečeno – napravljeno! Krenulo ispumpavanje ‘bazena’, sutra košnja i održavanje površina!

Dulist