Aktualno

ČEKA SE KRAJ SEZONE Uskoro ‘makeover’ Male Onofrijeve fontane

mala onofrijeva fontana

Mala Onofrijeva fontana, koja već neko vrijeme ne pruža okrjepu žednim prolaznicima, čeka svoju obnovu. Projektna dokumentacija je gotova, ističu za DuList iz Društva prijatelja dubrovačke starine, a početak radova očekuje se s krajem turističke sezone, točnije u drugoj polovici listopada, odnosno početkom studenog.

Što će se sve sanirati?
Mala Onofrijeva fontana je, podsjetimo, izgrađena 1442. godine, a za njeno kiparsko oblikovanje bio je zadužen milanski kipar i graditelj Petar Martinov iz Milana.
—Jedinstveno je kulturno dobro od izuzetnog povijesnog i umjetničkog značaja te su na njoj nužni zahvati kako redovnog održavanja, tako i konzervacije – restauracije. Glavnim projektom definiran je obim zahvata koji se prvenstveno odnosi na zamjenu gotovo svih vodovodnih instalacija, cijevi vodovoda i odvodnje koji su ugrađeni u fontanu, budući da je najveći dio istih potpuno dotrajao ili je začepljen kamencem – objašnjavaju iz DPDS-a. Nadalje ističu kako je u sklopu obnove fontane potrebno rekonstruirati i vodomjerno okno građevinski i instalaterski, s namjerom povećanja dimenzija kako bi se omogućio nesmetani ulazak u njega, odnosno u komoru ispod fontane.

Kopije mlaznica na maskeronima
—Na taj način omogućit će se i nesmetano održavanje sustava recirkulacije fontane. Odradit će se i zahvati čišćenja kako unutrašnjeg dijela bazena, tako i svih kamenih dijelova fontane, a potom i vanjskih elemenata. Oštećene i nedostajuće mlaznice na maskeronima će se izraditi kao kopije postojećih te će biti zamijenjena kompletna instalacija u gornjem dijelu fontane – naglasili su za DuList iz DPDS-a. Ukoliko to bude potrebno, napomenuli su, bit će provedeni i zahvati obnove dotrajalih i ispalih reški, spona i drugih elemenata pričvršćenja, te završni tretman sredstvima propisanim za impregnaciju kamena. Konzervatorsko-restauratorski tretman fontane trebao bi se provesti paralelno s vodoinstalerskim i građevinsko-obrtničkim radovima, a sve s ciljem održavanja fontane i njezine osnovne funkcije, sprječavanja progresije postojećih oštećenja te očuvanja povijesno umjetničke vrijednosti.

Pročitajte još

ČOVJEK BEZ MRLJE OSUĐEN NA 30 GODINA Šokirani obitelj i odvjetnica Marka Bekavca

Dulist

NEVJEROJATNA NEZGODA Autobus ‘harmonika’ zaglavio na Viktoriji

Dulist

VAŽNA OBAVIJEST Referada upravnih poslova PP Korčula od četvrtka na novoj lokaciji

Dulist