Aktualno

ČEKA LI NAS INFLACIJA? Ovo su tri moguća europska scenarija

unsplash europe

Problemi u opskrbi energentima donijeli sumorne gospodarske prognoze za ovu godinu. Mogućnost zabrane uvoza ruske nafte kataputirali su cijenu barela na rekordne razine, ali i izglednim otvorili mogućnost da, ovisna o uvoznim energentima, Europa potone u recesiju, piše Poslovni.hr.

Bloomberg, finacijsko analitička tvrtka, analizira tri moguća scenarija za Europu. Prvi pretpostavlja brzu deeskalaciju sukoba u Ukrajini te povratak cijena plina prema 100 eura za megavatsat te 100 dolara za barel nafte.
U tom slučaju inflacija u eurozoni bi blago porasla, rast BDP-a malo uporio, a ECB ostala u namjeri da kamatne stope podigne u prosincu. Drugi scenarij, koji se trenutno čini kao bazni, pretpostavlja dugotrajniji sukob u kojem SAD i Europa održavaju sankcije, a Rusija na njih odgovara protumjerama.

U tom slučaju plin bi dosegnuo 200 eura za megavatsat, a nafta 130 dolara za barel što bi poguralo inflaciju za 1,5 postotni bod u eurozoni reducirajući kupovnu moć kućanstava. U kombiniranom udaru na trgovinu rezultat bi bio bitno usporeniji rast što bi povećanje kamatnjaka skinulo s dnevnog reda ove godine.

U trećem scenariju, Bloomberg pretpostavlja da Rusija prekida opskrbu plina Europi što bi uzrokovalo pad od 3 postotna boda BDP-a, a moguće i više zbog neizvjesnosti, trgovinskih ograničenja i oštrijih uvjeta financiranja. Tada bi eurozona potonula u recesiju, a ECB vjerojatno posegnula za novim monetarnim popuštanjem.

Više potražite ovdje.
Photo by Jan Kopřiva on Unsplash

Pročitajte još

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

[FOTO] Evo kako sada izgleda plaža u Uvali Lapad

Dulist