Aktualno

Carinarnica postaje dio Porezne uprave

carina za web

Ponovno kreće nova reorganizacija carinske uprave prema kojoj će se oformiti četiri regionalna centra – Split, Rijeka, Zagreb i Osijek.

Prema novoj reorganizaciji, neslužbeno doznajemo, ukinut će se i dubrovačka ispostava Carinarnice Ploče i sama Carinarnica Ploče. One bi trebale postati uredi, dok bi glavna ispostava bila u Splitu.

– Ide se u reorganizaciju, no nikakvi detalji o tome nisu  još poznati. Radi se kompletan novi ustroj carinske uprave na razini države. Njime će se vjerojatno ustrojiti samo četiri regionalna centra Split, Rijeka, Zagreb i Osijek – rekao nam je izvor iz dubrovačke ispostave Carinarnice.  Nedavno ukidanje Carinarnice Dubrovnik i njeno pripajanje novoosnovanoj Carinarnici Ploče, prema informacijama kojima raspolaže duList, tek je uvod u daljnju reorganizaciju carinske uprave, o čemu građani hrvatskog juga nisu obaviješteni.

Reorganizacija u četiri regionalna centra, pratit će spajanje porezne i carinske uprave na nižim razinama i to po uzoru na Španjolsku. S tim u vezi, nedavno su predstavnici Vlade RH boravili u Španjolskoj kako bi provjerili njihov model, prema kojem bi i naša porezna uprava i carina trebale djelovati pod istim krovom. Sve to moglo bi dovesti i do prodaje zgrade dubrovačke carinske ispostave, koja je u državnom vlasništvu. Istu zgradu dijeli, po ugovoru o društvenom vlasništvu s pravom korištenja i Croatia osiguranje te INA. Kako Vlada intenzivno razmišlja o prodaji osiguravajuće kuće koja je u većinskom državnom vlasništvu, ono što smo uspjeli doznati je da bi navodno prije prodaje lako mogla 'razvlastiti' Croatiju osiguranje posjeda i prodati ga neovisno o prodaji same tvrtke.

Doznajemo i kako je po pitanju reorganizacije carinske uprave, nedavno u Dubrovniku i Pločama boravio Boris Lalovac, zamjenik ministra financija Slavka Linića, kojemu je prepuštena reorganizacija.

Više pročitajte u novom broju duLista.

Pročitajte još

OPASNA ZARAZNA BOLEST U HRVATSKOJ Ima li kod nas opasnosti od infekcije virusom Zapadnog Nila?

Ivana Mijić Vulinović

ŽALE SE U SUSJEDSTVU Debalk od sezone u Crnoj Gori, najgora sezona u Budvi ikad!

Dulist

NEDJELJNI ĐIR PO GRADU Pogledajte tko je sve bio na špici

Dulist