Zanimljivosti

“Budite duhovni atlete!”

mile bogisic 2

Oprostimo sami sebi! Tek dvadeset godina imamo državu i još se učimo samostalnosti i odgovornosti – izjavio je biskup gospićko-senjski Mile Bogović na tribini „Treba li Crkva biti glasnija i jasnija?“,

koja je u organizaciji udruge Hrvatski domoljubi održana u samostanu sv.Klare.

Biskup Bogović, za kojeg je dubrovački biskup Mate Uzinić rekao da kao povijesničar „pokušava činjenicama rušiti mitove“ a don Miljenko Babaić da „nastoji istrgnuti Liku iz opasnosti izumiranja“, svoje predavanje posvetio je šutnji.

– Šutnja je ponekad najbolji obrambeni mehanizam, ali se često događa nedostatak govora kad je on potreban, kazao je biskup Bogović te naglasio kako Crkva treba biti još glasnija i jasnija, posebno na aktualne teme haških suđenja.

Biskup Bogović spomenuo je tzv. hrvatsku šutnju, koja se često veže za državne institucije, intelektualce i Crkvu.

– Neki bi trebali progovoriti zbog odgovornosti prema narodu, kazao je biskup Bogović.

Naveo je tri hrvatske šutnje. Prva, koja se očitovala i očituje kroz provincijalni i kolonijalni mentalitet, u kojem sve odluke dolaze „iz vana“. Druga je šutnja gubitnika i kažnjenika iz 1945. godine, zbog nametanja krivnje radi osnivanja svoje države, a treća šutnja kulminirala je presudama hrvatskim generalima.

– Šutnja je premrežila sve slojeve, a potporu nalazi u hrvatskoj nespremnosti za samostalnost i odgovornost. Država nikome nije smjela prepustiti suđenja, a pogotovo ne onima koji su bili protiv nje, istaknuo je biskup Bogović.

Biskup Bogović tvrdi kako su i intelektualci zakazali, ali i svećenici.
– Kazao sam svojim kolegama: nemate ni kuće ni žene ni djece, vaša je najveća dužnost da branite narod i govorite istinu, rekao je biskup Bogović te dao smjernice djelovanja u ovim vremenima.

– Budite jaki, duhovni atlete, kao prvi kršćani. Razvijajte osobne vrednote, a ne oslanjajte se na institucije. Budite spremni nositi se s neprilikama. Cijenite žrtve i ugradite ih u pamćenje. Uvijek podržite krivo optužene i osuđene, jer time ćete pokazati da ste doslijedni. Budite sol zemlje, jer sol prožima, a ne ruši. Budite s narodom, uz narod i za narod.

Biskup Bogović istaknuo je kako je Crkva uvijek bila najbliža narodu, jer vlasti se mijenjaju, ali Crkva ostaje uz narod. Smatra kako narodu treba dati razlog za nadanje.

– Poruka mora biti čujna, mora probuditi čovjeka, zaključio je biskup gospićko-senjski Mile Bogović na kraju svog izlaganja.

Pročitajte još

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist

Prugasti dupin uočen na Pelješcu

Dulist