Kultura

Brodovi od morske pjene

izlozba mandeta1

U dubrovačkoj galeriji Sebastian otvorena je  izložba skulptura Damira Vrdoljaka Mandete pod nazivom "Patina očeva".

Splitski novinar, publicist, jedriličar i umjetnik Mandeta dubrovačkoj likovnoj publici predstavio se sa 15-ak skulptura brodova izrađenih od drva i metala, a nakon Dubrovnika izložba će biti postavljena u zagrebačkoj Mimari i u Ljubljani.
 
-Mnogi se rađaju s različitim sposobnostima i darovima, Mandetu je obdarilo talentom za ljepotom riječi, djela, uživanjem. Ovaj vrstan jedriličar kroz svoje intervjue otkriva strasnu dušu sugovornika u pravom ljudskom svijetlu. Njegovi eseji i putopisi su skladni, prepuni nečujne melodije koje otkrivaju koliko je osmjeh potreban ljudima da daju životu maha. Vidljiv je vulkan njegove životne energije i vedrine iz koje zrače opijenost života, ali i talent i gospoština. Slažući sliku „ispod gornjeg sloja“, bilo novinarskog književnog, bilo kiparsko-slikarskog, marljivo je konsekventan, jer postulira neku vrst samokorekcije, osobne hermetičnosti prozračne, na obzoru jedne konstante, modrog zatona, gdje dominiraju osjeti koji nas s njime povezuju, da sačuva milost, sjaj morske pjene i lipe nam Dalmacije. Svojim novim ciklusom brodića koji plove „savršenim snovima“, nadopunjuje i daje umjetničkoj sceni veselost i razdraganost. Stvara brodove od morske pjene, sugerira prolaznost vremena ili teži uroniti u vrijeme i ljudski napor u vječnost, na „elegičnoj obali“- istaknuto je uz ostalo u katalogu koji prati izložbu.

Inače, more i jedrenje obilježilo je autorov život, a otac ga je još od malih nogu podučavao pomorskim vještinama te je tada zavolio more i sve vezano za more.

– Ja prepoznam komad drveta, metala, i odmah vidim kako će skulptura izgledati u konačnici. Samo se moram potruditi da taj moj svijet sanjara pretočim u djelo, ne želeći odrasti, jer želim biti stalno zaljubljen. Kreativan put me nadahnjuje, čini sretnim i zadovoljnim. Jer srića je ono što nosiš u sebi, te nesnosne emocije, uspomene, nadahnuća, ta oluja strasti mora biti strastvena, bilo da je riječ o jedrenju, ljubavi, umjetnosti…-zaključio je autor u katalogu.
Izložba se u galeriji Sebastian može razgledati do 16. rujna.

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist