Aktualno

BRAVO DUBROVNIK! Turistička smo destinacija 2023. godine

dani hrvatskog turizma plenkovic frankovic naslovna

Dubrovnik je na Danima hrvatskog turizma dobio nagradu turističke destinacije godine, a u finalu su uz Dubrovnik bili Rovinj i Poreč.

Najvažnija turistička nagrada u Hrvatskoj otišla je u Dubrovnik potvrdivši tako još jednom izvrsnost i atraktivnost, ali i napore u upravljanju destinacijom i postizanju održivog turizma, a nagradu je gradonačelniku Matu Frankoviću uručio premijer Andrej Plenković.

– Iskrene čestitke Gradu Dubrovniku na ovoj velikoj nagradi, jednako tako u ime Vlade čestitam svim dobitnicama i dobitnicima tijekom cijele ove prekrasne večeri – rekao je premijer Plenković u završnom govoru.

Istaknuo je kako je ova turistička godina bila rekordna i dojmljiva, dojmljiva zato što su rezultati bolji od prethodne, a po prihodima bolja od bilo koje sezone dosad. Čestitao je također svima koji su Hrvatsku učinili cjelogodišnjom turističkom destinacijom.

Inače, ove godine je s 20 milijuna turista i 106 milijuna noćenja Hrvatska na razini 2019., a očekivani prihod od turizma, po HNB-u, za ovu godinu je oko 14 milijardi eura, što je najveći prihod do sada u hrvatskom turizmu.

– Lijepo je vidjeti da smo i na Mediteranu i u svijetu ostvarili sjajne rezultate, 18. smo i 21., što po dolascima što po prihodima. To su fascinantni brojevi za zemlju koja je negdje 128. po veličini i na taj način se pokazuje i da u turizmu zaista igramo utakmicu koja je iznad naše veličine – naveo je premijer.

Banner 300x250 DU 1

Dodao je i kako će novi zakon o turizmu postaviti temelje boljeg upravljanja destinacijama s većom ulogom turističkih zajednica, te da naš primjer žele slijediti i brojne druge zemlje. Premijer je istaknuo da se u ovoj godini dogodila rehabilitacija turizma na one postavke koje su bile prije pandemije koronavirusa.

Na ovaj uspjeh osvrnuo se i gradonačelnik Mato Franković.

– Vrlo sam ponosan što ova nagrada stiže u naš grad. Ovo je priznanje za sve naše sugrađane koji naporno rade kako bi održali i povećali kvalitetu turističke ponude Dubrovnika, ali i za sve napore koje smo uložili kako bi Dubrovnik uputili smjerom održivosti, na korist naših građana i zadovoljstvo naših posjetitelja. Izuzetno važnu ulogu tu je imao projekt ”Respect the City”, čija nas je provedba u međunarodnoj stručnoj javnosti pozicionirala kao predvodnika održivog turizma – rekao je.

Dani hrvatskog turizma (DHT) u organizaciji Ministarstva turizma i sporta, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske radiotelevizije, održavaju se 9. i 10. studenog, a ovogodišnji domaćini su Istarska županija i Grad Rovinj.

Pročitajte još

Sat je vraćen unatrag – 3 važne promjene koje zimsko vrijeme donosi

Dulist

Ante Jović počeo voziti kolica, obitelj se zahvalila Poliklinici Glavić

Dulist

Obilježava se Svjetski dan radne terapije

Dulist