Aktualno

Branko Bazdan: ‘Nisam optimist, svijest je na niskoj razini, treba vremena…!’

BRANKO BAZDAN40

Rezultati testne faze provedene kroz pola godine u pet županijskih domova zdravlja su poprilično loši, moglo bi se reći čak i porazni. Naime, kod 70 posto pregledanih od 1000 građana starijih od 40 godina utvrđeni su faktori rizika kao što su: pretilost, povišeni tlak ili pak šećer u krvi, pušenje…

Za ovaj je mjesec najavljena provedba Nacionalnog programa preventivnih zdravstvenih pregleda. Liječnici opće prakse pozivat će punoljetne građane koji kod svog liječnika obiteljske medicine nisu bili dvije godine. Je li i kod nas počela provedba – upitali smo ravnatelja Doma zdravlja Dubrovnik Branka Bazdana.
-Točno je da je najavljena provedba Nacionalnog programa preventivnih zdravstvenih pregleda. U tom cilju smo upravo imali on-line sastanak predstavnika Ministarstva zdravstva sa svim domovima zdravlja, zavodima za javno zdravstvo i županijskim pročelnicima za zdravstvo.
Na sastanku je dogovoren i hodogram daljnjih organizacijskih aktivnosti. Predviđaju se sastanci na tu temu po regijama i u Ministarstvu zdravstva. U dogledno vrijeme ćemo imati više informacija koje ćemo vam moći prenijeti – kazao nam je Bazdan koji ističe kako nije baš optimističan po pitanju odaziva građana.

Banner 300x250 DU 1

Rezultati se neće vidjeti odmah
-Obzirom na iskustva domova zdravlja koji su sudjelovali u pilot projektu, nisam veliki optimist, ali na ministarstvu i svima nama je da osmislimo projekt koji će zainteresirati, dijelom i prisiliti građane, odnosno pacijente – rekao nam je.
Rezultati testne faze provedene kroz pola godine u pet županijskih domova zdravlja su poprilično loši, moglo bi se reći čak i porazni. Naime, kod 70 posto pregledanih od 1000 građana starijih od 40 godina utvrđeni su faktori rizika kao što su: pretilost, povišeni tlak ili pak šećer u krvi, pušenje… Navedeno nas upućuje koliko su značajni preventivni pregledi i slušanje savjeta liječnika po pitanju prevencije.
-Kakav god se program osmisli i koliko god on bio uspješan, rezultati se neće vidjeti odmah. Mišljenja sam da svijest naših građana, odnosno pacijenata nije na zavidnoj razini te bi osim zdravstvenih projekata trebalo općenito i u ostalim segmentima društva kontinuirano raditi na njenoj podizanju – rekao nam je ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik, koji je i ovaj naš razgovor iskoristio za još jednom istaknuti koliko je loša situacija u domeni primarne zdravstvene zaštite.
-Situacija u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je zaista zabrinjavajuća. Na našem području već sada imamo desetak liječnika koji rade i imaju preko 65 godina, a na specijalizaciji imamo samo jednog liječnika. Rezultat dugogodišnjeg zanemarivanja primarne zdravstvene zaštite doveo je do toga da ona više nije atraktivna mladim liječnicima te imamo kronični nedostatak liječnika u cijeloj Republici Hrvatskoj. Što se tiče novog Nacionalnog programa, osobno ću se zalagati da on ne optereti medicinske timove, a za vidjeti je koliko uspješno će se on realizirati.

Pročitajte još

Policija i ove godine provodi preventivne programe kojima je obuhvaćeno 300 srednjoškolaca

Dulist

Od danas nestašica poznatih lijekova, ne zna se kada će opet biti na tržištu

Dulist

EKONOMISTI I AGENTI ZA NEKRETNINE POZDRAVLJAJU POREZNU REFORMU Važno je da se zakon provede i bude pravedan!

Ivana Mijić Vulinović