Politika

Branko Bačić predstavio prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru

Branko Bačić

Branko Bačić, bivši ministar Zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, predstavio je Prijedlog novog Zakona o pomorskom dobru koji bi trebao ići u saborsku proceduru, na prijedlog HDZ-a, trebao bi riješiti neke nedoumice i donijeti poboljšanje u gospodarenju pomorskim dobrom i morskim Lukama.

– Mi koji živimo na moru svjesni smo da se gotovo četrdeset posto bruto domaćeg proizvoda ostvari na pomorskom dobru, koje je očito od vitalne važnosti ne samo za županije koje u svom sastavu imaju obalne dijelove, nego i za cijelu Hrvatsku – kazao je Bačić i dodao je kako je postojeći zakon koji je donesen 2009. već tri puta mijenjan.
– Do sada je evidentirano oko 18 posto i ovim tempom trebat će nam 60 do 70 godina kako bi se sve evidentiralo, što je jalov posao. Od Cavtata do Molunta ima 50 kilometara obale, pomorskog dobra, koji nije iskoristiv. Naš je prijedlog da se evidentiraju samo ona dobra koja su gospodarski aktivna, a ostala bi došla na red kada bi se za njih pokazao gospodarski interes – pojasnio je Bačić.
– Također treba riješiti imovinsko pravne odnose koji se vuku i do stotinu godina unazad, kada se na pomorskom dobru gradilo, nužan je novi zakon. Također, trebalo bi pojednostavniti proceduru određivanja granice pomorskog dobra. Mi predlažemo da postupak utvrđuje Županija, a ne nadležno Ministrastvo kako nalaže sadašnji zakon. Imamo dva puta isti postupak, što je nepotrebno pa je Vlada pokušala ovu proceduru pojednostavniti osnivanjem Agencije za pomorsko dobro, koja bi ‘pojela’ veliki dio prihoda koji bi to pomorsko dobro ostvarivalo, a daljnje bi centraliziralo ove procese – smatra Bačić, koji misli da bi Županijsko povjerenstvo trebalo imati ingerenciju nad granicama pomorskog dobra.

Pročitajte još

Vlada je uoči izbora bila široke ruke, rastrošnost je došla na naplatu

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist