‘Sasvim mala božićna kuharica’ nova je, i treća kuharica nastala u maštovitoj tvornici recepata gastro blogerice i vlasnice dubrovačkog restorana Pantarul Ana-Marije Bujić.
Priča nam kako je novo, božićno izdanje knjižice s receptima nastalo prilično neplanirano. Naime, proteklih godinu dana najviše kreativne energije ulaže u vlastiti besplatni newsletter koji čitateljima šalje jedanput mjesečno. Uz tekst s preporukama i idejama, uvijek šalje i PDF knjižicu s tematskim receptima. Ističe kako su u razdoblju koronavirusa to bili recepti za kuhanje s djecom, u kolovozu recepti s ljetnim namirnicama, listopadsko izdanje bilo je puno recepata za waffle… A onda se dosjetila nečega.
-Kako jako volim Božić, o božićnom sam izdanju počela misliti vjerojatno i malo prerano pa sam se malo ‘razmahala’ i dodavala recepte sve dok u jednom trenutku nisam shvatila da će mi biti žao da ih ne vidim u opipljivom obliku, na papiru. Nakon nekoliko poziva i dogovora s obitelji koja je bila voljna i ovaj put uskočiti da se sve stigne na vrijeme, odluka je pala – idemo u tisak – prisjeća se Bujić.
Na 128 stranica
Sasvim mala kuharica i nije baš toliko mala. Sadržava 40 recepata na 128 stranica, a podijeljena je u pet poglavlja: klasika (vanilin kiflice, šape, orahnjača i slično), nešto novo (sitni slatki zalogaji prikladni za blagdane), torte i kolači (nekoliko većih slastica koje su dovoljne same po sebi), uradi sama (nekoliko ideja za jednostavnu izradu blagdanskih ukrasa) i jestivi darovi (sve sitnice koje mogu i pod zub i pod bor).
-Radi se o slatkim receptima, a birala sam ih na način da pokušam zaokružiti božićnu tematiku sa svih strana – okusi na koje smo navikli, ponešto novo za one koji vole eksperimentirati, malo ukrasa i malo poklona. A zapravo sam se cijelo vrijeme suzdržavala da ne dodajem više jer mi je bilo teško prilagoditi se nešto manjem opsegu projekta. Prošle dvije kuharice puno su opsežnije i morala sam se dobro disciplinirati da u jednom trenutku kažem: ‘E, dobro, sad je ipak dosta’ – reći će. Postoji nekoliko recepata koji su joj jako dragi, ali, kako kaže, nema Božića bez vanilin kiflica i orahnjače.
-Osim toga, simpatična mi je ideja za jednostavnu izradu papirnatih zvijezda kojima će ove godine okititi prozor – ističe Bujića koja je i zadužena za sve fotografije. I ona joj je s vremenom postala velika ljubav, a dijelom i posao.
-Fotografija hrane ima svoja pravila i zakonitosti, a izazov joj je hranu prikazati na primamljiv način, a da opet ljudi znaju da i oni sami to mogu postići u svojoj kuhinji – jer mogu! – naglasila je autorica kuharice.
Sitnica za svakoga
U blagdanskom razdoblju cijeni sve isto kao i u ne-blagdanskom: obitelj na prvom mjestu, prijatelje i zajedničke trenutke – za stolom i mimo njega. Želja joj je da u ovoj kuharici ljudi osjete toplinu blagdana koji će nam ove godine svima biti više ili manje drukčiji od onoga na što smo navikli.
-Da je prelistaju i kažu: ‘Vidi, zgodno. Mogla bih ovo probati za vikend’. Da se malo u kuhinji opuste i zaborave na brige. Da se s njom zavuku pod pokrivač dok sviraju božićne pjesme. Da mijese i peku s najmlađima. Da nekim slatkišem iznenade nekoga iz starije generacije. Ma zapravo, nadam se da će u njoj svatko pronaći neku sasvim malu sitnicu za sebe – kaže nam Bujić.
Foto: Ana-Marija Bujić