DuList INUrednički izbor

BOŽIĆNA KUHARICA ANA-MARIJE BUJIĆ Želim da se ljudi u kuhinji malo opuste i zaborave na brige

anamarija bujic

‘Sasvim mala božićna kuharica’ nova je, i treća kuharica nastala u maštovitoj tvornici recepata gastro blogerice i vlasnice dubrovačkog restorana Pantarul Ana-Marije Bujić.

Priča nam kako je novo, božićno izdanje knjižice s receptima nastalo prilično neplanirano. Naime, proteklih godinu dana najviše kreativne energije ulaže u vlastiti besplatni newsletter koji čitateljima šalje jedanput mjesečno. Uz tekst s preporukama i idejama, uvijek šalje i PDF knjižicu s tematskim receptima. Ističe kako su u razdoblju koronavirusa to bili recepti za kuhanje s djecom, u kolovozu recepti s ljetnim namirnicama, listopadsko izdanje bilo je puno recepata za waffle… A onda se dosjetila nečega.

bozicna kuharica anamarijabujic2836 8

-Kako jako volim Božić, o božićnom sam izdanju počela misliti vjerojatno i malo prerano pa sam se malo ‘razmahala’ i dodavala recepte sve dok u jednom trenutku nisam shvatila da će mi biti žao da ih ne vidim u opipljivom obliku, na papiru. Nakon nekoliko poziva i dogovora s obitelji koja je bila voljna i ovaj put uskočiti da se sve stigne na vrijeme, odluka je pala – idemo u tisak – prisjeća se Bujić.

Na 128 stranica
Sasvim mala kuharica i nije baš toliko mala. Sadržava 40 recepata na 128 stranica, a podijeljena je u pet poglavlja: klasika (vanilin kiflice, šape, orahnjača i slično), nešto novo (sitni slatki zalogaji prikladni za blagdane), torte i kolači (nekoliko većih slastica koje su dovoljne same po sebi), uradi sama (nekoliko ideja za jednostavnu izradu blagdanskih ukrasa) i jestivi darovi (sve sitnice koje mogu i pod zub i pod bor).

bozicna kuharica anamarijabujic2836 6

-Radi se o slatkim receptima, a birala sam ih na način da pokušam zaokružiti božićnu tematiku sa svih strana – okusi na koje smo navikli, ponešto novo za one koji vole eksperimentirati, malo ukrasa i malo poklona. A zapravo sam se cijelo vrijeme suzdržavala da ne dodajem više jer mi je bilo teško prilagoditi se nešto manjem opsegu projekta. Prošle dvije kuharice puno su opsežnije i morala sam se dobro disciplinirati da u jednom trenutku kažem: ‘E, dobro, sad je ipak dosta’ – reći će. Postoji nekoliko recepata koji su joj jako dragi, ali, kako kaže, nema Božića bez vanilin kiflica i orahnjače.

-Osim toga, simpatična mi je ideja za jednostavnu izradu papirnatih zvijezda kojima će ove godine okititi prozor – ističe Bujića koja je i zadužena za sve fotografije. I ona joj je s vremenom postala velika ljubav, a dijelom i posao.

bozicna kuharica anamarijabujic2836 12
-Fotografija hrane ima svoja pravila i zakonitosti, a izazov joj je hranu prikazati na primamljiv način, a da opet ljudi znaju da i oni sami to mogu postići u svojoj kuhinji – jer mogu! – naglasila je autorica kuharice.

Sitnica za svakoga
U blagdanskom razdoblju cijeni sve isto kao i u ne-blagdanskom: obitelj na prvom mjestu, prijatelje i zajedničke trenutke – za stolom i mimo njega. Želja joj je da u ovoj kuharici ljudi osjete toplinu blagdana koji će nam ove godine svima biti više ili manje drukčiji od onoga na što smo navikli.

-Da je prelistaju i kažu: ‘Vidi, zgodno. Mogla bih ovo probati za vikend’. Da se malo u kuhinji opuste i zaborave na brige. Da se s njom zavuku pod pokrivač dok sviraju božićne pjesme. Da mijese i peku s najmlađima. Da nekim slatkišem iznenade nekoga iz starije generacije. Ma zapravo, nadam se da će u njoj svatko pronaći neku sasvim malu sitnicu za sebe – kaže nam Bujić.

Foto: Ana-Marija Bujić

Pročitajte još

LJETNO KINO SLAVICA Premijera filma mladog dubrovačkog redatelja Franka Dujmića

Dulist

ZAVRŠEN PETI FESTIVAL Lopud još jednom potvrdio status otoka koji živi kroz umjetnost

Dulist

ANTE DROPULJIĆ Od sporta do restorana s Michelinovim zvjezdicama i kuhanja za slavne face!

Marijana Tadić