Hrvatska

Bozanić: Biskupi nisu vršili pritisak na Uzinića!

Biskup Uzinić

Prvi čovjek klera u Hrvatskoj, kardinal Josip Bozanić dao je intervju Večernjem listu u kojem se osvrnuo na posljednja događanja koja se tiču odnosa Crkve i Vlade, ali javnosti.

Među ostalim, Bozanić je opovrgnuo navode kako je Hrvatska biskupska konferencija zbog ranijih sukoba s predsjednikom RH Ivom Josipovićem izvršila pritisak na dubrovačkog biskupa Matu Uzinića. Naime, prema medijskim navodima on je uputio poziv Josipoviću da dođe na nedavni SHKM, no poziv je navodno morao povući zbog pritisaka ostalih biskupa.
– Riječ je o nesmotrenosti i nespretnosti. Susrete hrvatske katoličke mladeži, riječ je dakle o nacionalnim susretima, organizira Hrvatska biskupska konferencija koja provedbu povjerava pojedinim biskupijama. Dosad je bilo devet susreta mladih i ni na jednom nije bio predsjednik Republike. Ne želim ulaziti u pitanje koliko je uputno da predsjednik uopće bude na tim susretima. U ovom slučaju ni Hrvatska biskupska konferencija ni Stalno vijeće HBK o tome nisu odlučivali niti su o tome bili obaviješteni. Žao mi je zbog onih koji su taj nesporazum izazvali svojom nespretnošću, zbog onih koji su uvučeni i zbog onih koji su se dali uvući u njega. Međutim, i ovdje odajem priznanje i pohvaljujem Dubrovačku biskupiju, koja je izvrsno provela organizaciju nacionalnog susreta hrvatske katoličke mladeži – odgovorio je Bozanić na pitanje novinara Večernjaka o tome što se zapravo dogodilo.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

Pročitajte još

Prvi rast stanovništva u Hrvatskoj nakon desetljeća iseljavanja

Dulist

[RAZGOVOR] GORAN VIŠNJIĆ Ljudi govore: Vratio se Šime! A ja nisam nikad ni otišao!

Ivana Mijić Vulinović

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist