DuList IN

BORBA SA SEZONSKOM DEPRESIJOM Izbjegnite blagdanski ‘blues’

pijan Shutter 02012012

U slučaju da ste u ovo preblagdansko doba iskusili simptome kao što su sniženo raspoloženje, gubitak energije i umor, veća potreba za ugljikohidratima te osjećaj pospanosti, proživljavate sezonski afektivni poremećaj.

Ovi simptomi su slični drugim poremećajima raspoloženja, a na promjenu hormona utječu pomicanje sata, dulje noći i slabija izloženost sunčevoj svijetlosti, prenosi Vecernji.hr.

– Uzroci sezonskog afektivnog poremećaja nisu u potpunosti razjašnjeni, a smatra se da jedan od njih leži u promjeni lučenja melatonina i seratonina, odnosno hormona koji se luči tijekom noći i jednog od hormona sreće. Specifično je još da je uglavnom vezan uz jesenske i zimske mjesece. Podaci govore da i 10 do 20% ponavljanih depresivnih epizoda također ima sezonski karakter – objašnjava Ivana Mrgan, prof. psihologije i bihevioralno-kognitivna terapeutkinja iz centra Apsiha.

Uz navedene simptome, osoba oboljela od SAP-a često je razdražljiva, tjeskobnog raspoloženja te njena tjelesna težina često varira. Posljedično, dolazi do pada libida, kroničnog umora te teškoća u radu, kao i teškoća u društvenom okruženju.

– U to vrijeme se posebno proklamiraju sreća, obilje, zajedništvo i hedonizam u različitim oblicima što je toliko u neskladu sa raspoloženjem osobe koja ima depresiju da često to još više gura pojedince u bezvoljnost, izolaciju i potištenost, a često se javlja i krivnja jer ne mogu sudjelovati u svemu tome.

U blagdansko vrijeme, nažalost, raste broj psihijatrijskih intervencija i samoubojstava – ističe psihologinja. Isto tako, osobe koje su jako usmjerene na posao često ne znaju što bi s viškom vremena koji imaju u to doba i postanu iritabilne i, općenito, lošijeg raspoloženja- zaključuje Ivana Mrgan.

U borbi sa sezonskom depresijom pomoći će redovna tjelesna aktivnost, razgovor sa najbližima, odlazak na počinak i buđenje u isto vrijeme te zdrava i raznolika prehrana.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte tko se sve zabavljao na Osojniku

Dulist

NAGRADNA IGRA Osvojite dvije ulaznice za koncert Abba Ringa!

Dulist

[RAZGOVOR] Leona Miletić-Dri: Ljubav prema glazbi naslijedila sam od babe Đoke

Maris Guca