DuList IN

Bona Fide – spoj Meksika i Mediterana

mex cantina05

Mex cantina Bona Fide u Čubranovićevoj ulici u novu sezonu ulazi s posebnim konceptom. Naime, vlasnici su se odlučili svojim gostima ponuditi nešto novo i u svakom slučaju drukčije u usporedbi s drugim gradskim lokalima.

– Tvrtka Atabulus imala je ideju o konceptu meksičkog restorana i cijelu zimu smo obučavali naše kuhare kako bismo postigli razinu koju želimo, jer to je uvijek najvažnije u ugostiteljstvu. Ali nakon toga važan dio je umjetnički ‘touch’ cijele priče. Tražili smo oku ugodno ozračje i tako smo pozvali našu prijateljicu Iris Lobaš Kukavičić, s kojom smo i prije surađivali na nekim projektima – objašnjava nam Niko Kaštelan, suvlasnik Mex Cantine Bona Fide.

Boje mora i lavande

Dubrovkinja Iris Lobaš Kukavičić pak ističe kako joj je cijeli projekt bio jako izazovan, jer se u svom radu voli baviti intervencijom u prostoru te ambijentom.
– Ova ideja se pojavila u trenutku kad sam bila dosta okupirana drugim projektima, prije svega izradom svog doktorskog rada. Tu je bila i izrada skulpture za „Pozitivca godine“ DuLista, a iz Copenhagena sam dobila još jednu atraktivnu ponudu za izradu vanjske skulpture za jednu veliku tvrtku, distributera kartonske ambalaže diljem svijeta, tako da nisam bila sigurna hoće li mi obveze dopustiti da krenem u još jedan novi projekt – govori nam umjetnica.

– Imala sam odmah ideju što bih napravila u Čubranovićevoj ulici, koja je vrlo specifičan prostor. Nije riječ o običnom uređenju restorana jer se radi o spomeniku kulture, i tu je Grad specifičan – kaže nam Lobaš Kukavičić, inače i asistentica na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku.

– Prva asocijacija na Meksiko su žive boje, vedrina i dobro raspoloženje, kaktusi. Sve sam to na svoj način pokušala primijeniti na našu ulicu. Međutim, odlučili smo se meksičke boje prilagoditi Mediteranu, tako da na stolovima prevladavaju boje mora i lavande, mediteranski ugođaj – objašnjava Lobaš Kukavičić.

– Mojim prijateljima iz tvrtke Atabulus se sve to jako svidjelo i nagovorili su me da uđem u projekt koji nije ostao samo na uređenju kantine, već se proširio i na prostor galerije u istoj ulici, koju ćemo uskoro otvoriti. Taj prostor osmislili smo u istom điru i galerija u kojoj će biti izloženi moji radovi će se uklopiti u priču kantine – kaže nam Lobaš Kukavičić.

Uskoro galerija i suvenir

Napominje kako je tek u začetku projekt osmišljavanja umjetničkog suvenira, za koji smatra da može biti kvalitetna i zanimljiva promocija grada diljem svijeta.
– Turisti suvenire nose na drugi kraj svijeta i to bi bila jedna kreativna ponuda grada – kaže nam Lobaš Kukavičić te ističe kako je u cijeloj priči o meksičkoj cantini prije svega najvažnija hrana koja se nudi.

– Moj dio priče je bio vizualni identitet, a njihov zadatak je bio hrana na vrhunskoj razini. To je postignuto s profesionalnim kuharom koji je cijelu zimu obučavao osoblje u kuhinji i po mom mišljenju su svladali znanje i hrana je zbilja izvrsna – ističe Lobaš Kukavičić.

Vrijedi na kraju napomenuti kako za domaće goste u Mex Cantini Bona Fide vrijedi popust, koji također vrijedi i u Pizzeriji Bona Fide u ulici Iza Roka.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte tko se sve zabavljao na Osojniku

Dulist

NAGRADNA IGRA Osvojite dvije ulaznice za koncert Abba Ringa!

Dulist

[RAZGOVOR] Leona Miletić-Dri: Ljubav prema glazbi naslijedila sam od babe Đoke

Maris Guca