Kultura

BOGAĆENJE OTOČKE KULTURNE PONUDE DPDS obnavlja Knežev dvor na Lopudu

05072018 lopud samostan habsburg 22

Društvo prijatelja dubrovačke starine kupilo je velebno renesansano izdanje Kneževog dvora na otoku Lopudu. Kako je za duList objasnio predsjednik Niko Kapetanić riječ je o kompleksu površine 342 metra četvorna. Uz spomenuti Društvo je ovim došlo u posjed i pridružene građevine, odnosno zemljišta koje se pak proteže na četiri tisuće metra četvorna. Ukupna vrijednost kupnje je dva milijuna eura.

– DPDS kreće u veliku akciju na Lopudu. Povoljna okolnost je što već imamo projekt obnove kao i građevinsku dozvolu. A i konzervatori su rekli svoje. Kupnju smo ostvarili uz suglasje Grada Dubrovnika. Ove godine bilježimo 8.5 posto više posjeta na Zidinama, a i cijena karte je narasla za 33 posto pa je bilo za očekivati da ćemo se u ovakvo nešto upustiti. Naime, ovo je četvrti Knežev dvor u vlasništvu Društva. Nakon Slanog, Pridvorja i Janjine došao je na red i Lopud. Naša želja je prikazati kako je državna vlast funkcionirala na otocima i obogatiti tamošnju kulturnu ponudu. Njegova namjena će dakle biti javna. Do sad smo obnovili crkvu sv. Trojstva, pomažemo u sanaciji krova Gospe od špilice, gotov je i projekt obnove tvrđave Sutvrač za kojeg čekamo dolazak električne struje – rekao je Kapetanić.

Knežev dvor na Lopudu inače je bio privatna imovina te je za potrebe potpisivanja kupoprodajnog ugovora ovih dana iz Los Angelesa doletjela sad već bivša vlasnica, nadodao je predsjednik DPDS-a. Prema njegovom tumačenju posrijedi je najljepši primjerak građevine u kojoj je bio smješten knez na području negdašnje Dubrovačke Republike. Sa svojom karakterističnom triforom na pročelju zgrada je vidljiva s otočke rive, a osim uređene spavaonice, ureda, kuhinje te preostalih prostorija u kojima je funkcionirala republička vlast bit će postavljene vitrine s izlošcima pronađenim u arheološkim istraživanjima. U samu obnovu krenut će se kada to dopusti financijska situacija.

Pročitajte još

Svjetski poznati kontratenor Max Emanuel Cenčić uz ansambl Latinitas Nostra u subotu u Dvoru

Dulist

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist