Zanimljivosti

Boćata voda zatvorila špine u Metkoviću

voda 001

Voda s izvorišta Doljani te iz lokalne vodoopskrbne mreže Vodovoda Metković nije piće.

Naime, prema izvješću županijskog Zavoda za javno zdravstvo laboratorijskim nalazima od 11. i 12. veljače nađene se povećane vrijednost klorida iznad maksimalno dopuštenih koncentracija na spomenutim lokacijama, što se i organoleptički primjećuje kao boćata (slana) voda.

Iako su ostali kemijski kao i mikrobiološki parametri te vode za piće uredni, takva voda ne odgovara svim kriterijima zdravstvene ispravnosti vode za piće, jer ista mora biti bez boje, mirisa i okusa, što se kod povećane koncentracije klorida osjeti kao voda boćata (slana) okusa. Visoke vrijednosti klorida u vodi koje se osjećaju kao slana voda, mogu izazvati kod nekih osoba nagon za povraćanje.

Osim toga povišene vrijednost klorida u vodi predstavljaju i opasnost za uređaje na hemodijalizi, nekim kućanskim aparatima i dr. na napominju iz Zavoda.

– Stoga je potrebno žurno pronaći uzrok ovakvih poremećaja u vodi za piće i ukoliko se na njega ne može utjecati, tražiti alternativne izvore vodoopskrbe za pučanstvo koje snabdijeva Vodovod Metković, dok povećane vrijednosti klorida ne budu u granicama dopuštenih – naglasio je u izvješću dr.med. Miljenko Ljubić, voditelj Službe za epidemiologiju.

 

Pročitajte još

Svečano zatvoren 52. hrvatski seminar za strane slaviste

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1919. Rođen slikar Antun Masle

Dulist

Polaznici ovotjednih radionica STEM ljeta u ZTK izrađivali 3D modele

Dulist