Grad

“Blagoslovljeni smo baštinom, ali bez vizije nam prijeti velik rizik”

brian smith

U Dubrovniku se 11. i 12. rujna održava godišnji skup o održivom razvoju povijesnih gradova, koji se ovaj put bavi uspješnim upravljanjem i prometnim rješenjima.

Tom prigodom održana je i konferencija za medije na kojoj je gradonačelnik Andro Vlahušić istaknuo kako se upravo te teme najbolje zrcale na gradu Dubrovniku.

– Pred nama su najveći izazovi i upravo bi rješenja i prijedlozi s ovog skupa, odnosno praktične upute mogle biti korisne. Po nacrtima UNESCO-vog skupa u Dohi krenuli smo u izradu Plana upravljanja, gdje će nam od pomoći biti plan grada Graza. Nadam se da ćemo ovim skupom dobiti kvalitetne smjernice koje će ubrzati procese koji su trenutno u tijeku – rekao je Vlahušić.

– Nadamo se da će rad na ovom projektu biti koristan, jer pred Dubrovnikom je najkonkretnija zadaća. Tu Ministarstvo kulture stoji na raspolaganju. Najprije kroz izmjenu zakonskog okvira do kraja godine, a kojim bi se omogućilo lakše donošenje dokumenata za gradove svjetske baštine. To dosad nije regulirano, a predstavlja obvezu prema UNESCO-u – rekao je Bruno Diklić iz Ministarstva kulture.

Generalni tajnik europske mreže povijesnih gradova „Heritage Europe“ Brian Smith istaknuo je kako udruženje postoji od 1999. godine, osnovalo ga je Vijeće Europe s ciljem promocije interesa povijesnih gradova, a okuplja 1200 gradova iz 32 zemlje, među njima i Dubrovnik.

– Europa je blagoslovljena sa svojom baštinom, ali trebamo gledati kako nas gledaju drugi. kad je riječ o povijesti baštine, vrlo je važna percepcija. Upravo bi baština trebala biti kompetitivna prednost povijesnih gradova, samo moramo znati kako tu prednost iskoristiti. Bez vizije, bez znanja o tome tko smo i što smo, bez cilja i detaljnog plana kako do cilja doći prijeti nam velik rizik i opasnost – rekao je Smith.

Jean Michel Galley iz francuskog udruženja povijesnih gradova istaknuo je kako je upravo veza s državom bila početak razvitka zaštite baštine u Francuskoj.
– Od 2000. godine donijeli smo niz strategija zaštite i razvoja, a u udruzi trenutno imamo oko 200 članova. Mislim da je bitno prilagoditi suvremeni život baštini povijesnih gradova. Upravo je baština ključ za mnoga vrata, od održivog razvoja do očuvanja energije i slično – rekao je Galley.

Christian Andexer iz Graza kazao je kako je osnova očuvanja baštine u planovima upravljanja.
– Masterplan kojeg svaki povijesni grad treba donijeti mora prepoznati probleme, ali i uklopiti baštinu u sveukupno znanje o lokalnoj zajednici. Samo se tako može osigurati budućnost prošlosti – rekao je Andexer.

Talijanski projektni koordinator Giorgio Ambrosino naglasio je značaj gradske logistike, a ne samo transporta.
– Ono što je nužno jest održivi urbani logistički plan. Jer bez ideje i vizije u vrijeme visokorazvijene tehnologije riskiramo budućnost prošlosti. Ono što volimo zvati Smart City ne može se ostvariti bez jakog javnog prijevoza – zaključio je Ambrosino.

Dogradonačelnica francuskog povijesnog grada La Rochelle Anna Maria Spano istaknula je sličnosti njenog grada s Dubrovnikom.
– I La Rochelle je također smješten na moru, točnije na Atlantskom oceanu. I mi smo grad velike baštine, s tri predivne tvrđave i jedan smo od najposjećenijih u Francuskoj. Naš grad nije samo povijesni, već nastojimo oživiti baštinu koja živi cijelu godinu – rekla je Spano.

Pročitajte još

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist

ZAHVALNICE ZA VJERNOST Francuska obitelji Cailliot 20 godina ljetuje u obitelji Njirić u Zatonu

Dulist