DuList IN

BLAGDANSKI DUH GRADA Tradicionalne čarolije Uskrsa

uskrs primorje100

Uskrs u Dubrovniku je zaista nešto posebno, mnoštvo običaja i tradicija koje izviru iz svakog kutka Grada zaviju Grad i njegove ljude u čaroliju.

Obitelji zajedno pengaju jaja, pletu pomice, a uskrsne radionice vrve ljudima što mladima što starijima.

Pengana jaja kao znak Uskrsa
Penganje jaja je umjetnost za koju je potrebna brza i vješta ruka. A osim dobre tehnike potreban je pravi pčelinji vosak, posudica u kojoj se on topi, tzv. penica, boja i jaja. Nekada prije jaja su se bojala samo domaćim pripravcima od luka, cikle i raznim povrćem, dok se danas to češće radi umjetnim bojama, iako se i sada može pronaći pravo domaće jaje obojano lukom i pengano pčelinjim voskom. Na jajima se tradicionalno ispisuju poruke sreće, zdravlja i blagoslova pa se onda na Uskrs blagoslovljena poklanjaju najmilijima.

Osim jaja tradicionalno se izrađuju palmine grane odnosno pomice pa se na Cvjetnicu zajedno s maslinovim grančicama blagoslivljaju, a zahvaljujući brojnim radionicama i oni najmlađi i nešto stariji vješti su u pletenju pomica. Bezbroj je načina i tehnika za isplesti pomicu, od onih tradicionalnih i jednostavnijih oblika do ekstravagantnih velikih pomica koje izrađuju pravi znalci, svaka odiše posebnom ljepotom.

Uskrsna pogača
Na Uskrs je običaj blagosloviti pincu na jutarnjoj misi i za objedom je razlomiti da svatko iz obitelji dobije svoj komad blagoslovljene ‘uskrsne pogače’. Nakon toga slijedi za najmlađe najdraži dio Uskrsa – tucanje jajima i ‘okršaj snaga’ raznih jaja, pa se ona pomno biraju za ovo uskrsno natjecanje. Osim pince, jaja, pomica i maslinovih grančica često se blagoslivlja i sol koja se onda stavlja u jelo ili na jaja.

 

Pročitajte još

NAGRADNA IGRA Osvojite dvije ulaznice za koncert Abba Ringa!

Dulist

[RAZGOVOR] Leona Miletić-Dri: Ljubav prema glazbi naslijedila sam od babe Đoke

Maris Guca

Dođite u Slano na ‘Wine & Fish Street Food Night’!

Dulist