Zanimljivosti

Blagdan svetog Mihovila – zaštitnika policajaca

sveti mihovil 01

Danas se obilježava blagdan Svetoga Mihovila, zaštitnika policajaca. Tim povodom jutros se  u sklopu obilježavanja Dana policije u Crkvi sv. Mihajla u Lapadu održava svečano misno slavlje.

Podsjetimo, središnji dio obilježavanja Dana policije i blagdana Svetog Mihovila održano je u srijedu, 25. rujna, kada su položeni vijenci ispred središnjeg križa na gradskom groblju Boninovo i položeno cvijeće  i vijenci na grobove poginulih pripadnika policije kao i kod spomenika poginulim pripadnicima Policijske uprave ispred zgrade PU dubrovačko-neretvanske.
 
Sveti Mihael (Mihovil, Mihajlo) ime je arkanđela koji se u Bibliji spominje pet puta. Sv. Mihovil zaštitnik je policajaca, vojnika te radiologa. Ime Mihovil, odnosno Mihael, potječe iz hebrejskog "Mi-ha-el", što znači: "Tko je kao Bog" (latinski: "Quis ut Deus").
 
Najznačajniji tekst o sv. Mihovilu je onaj iz Otkrivenja:
"U to se zametnu rat u nebu koji je Mihael sa svojim anđelima morao voditi protiv Zmaja. Zmaj i njegovi anđeli prihvatiše borbu, ali je ne mogoše izdržati. I mjesta za njih više nije bilo u nebu. Bijaše izbačen veliki Zmaj, stara Zmija, koja se zove đavao – sotona, zavodnik cijeloga svijeta – bijaše zbačen na zemlju i bijahu zbačeni s njime njegovi anđeli" (Otk 12, 7-9).
 
Ikonografija prikazuje sv. Mihaela kao ratnika u oklopu i s mačem u ruci. Crkva od najstarijih vremena ima veliko štovanje i duboku pobožnost prema svetom Mihovilu. Promatra ga kao moćnog anđela, koji je svojom zaštitom trajno prisutan.

Pročitajte još

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist