Aktualno

Bisukp Uzinić u Trebinju: Ne zaboraviti, ali oprostiti

Mate Uzinić

Biskup dubrovački Mate Uzinić rekao je danas u Trebinju da se ne može zaboraviti sve što se dogodilo na ovim prostorima u proteklom razdoblju, ali da to narod ne smije spriječiti da oprosti i da počne da gradi novu budućnost.

On je pojasnio da ne zaboraviti – ne znači stalno spočitavati, nego biti svjestan nekih stvari, da se ne bi ponovile greške iz prošlosti, prenosi portal trebinjedanas.com

“U onoj mjeri u kojoj se to može napraviti, u toj mjeri možemo doći do jednog novog dijaloga”, dodao je Uzinić, koji u Trebinju boravi prvi put poslije ratnih događanja.

On je na skupu pod nazivom “Teologija u javnoj sferi” ocijenio da su se s pozicije odnosa, dvije crkve /katolička i pravoslavna/ suočile s prošlošću, dok se to, kako kaže, kod političara, nažalost, još nije dogodilo.

“Ovo je, na neki način, nastavak zajedničkih napora i molitava koje već godinama imamo u Dubrovniku vladika /zahumsko-hercegovački i primorski/ Grigorije i ja i kojim nastojimo da nekako zaliječimo rane naših naroda i crkve”, rekao je Uzinić, koji je izrazio zadovoljstvo učešćem na skupu u Trebinju.

Uzinić je istakao da je u radu na uspostavljanju dobrosusjedskih odnosa lakše vjerskim poglavarima, nego političarima.

Biskup smatra da je neophodna sekularizacija, da bi se “oslobodili od stiska jedni drugih, jer u takvom društvu prestaje utjecaj crkve na društveno-politički život ali i društva i politike na crkvu”.

On je ocijenio da je u proteklom razdoblju puno veći utjecaj imalo društvo i politika na crkvu, nego obrnuto, i da su se “zbog toga i događale stvari koje su se događale”.

“Mislim da danas moramo postaviti stvari tako da svi znaju svoje kompetencije, da se međusobno poštujemo i da zajednički služimo suvremenom čovjeku”, poručio je Uzinić.

Pročitajte još

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist