Zanimljivosti

BISKUPOVA PORUKA ZA USKRS Kristovo uskrsnuće je pobjeda nad grijehom i smrću!

BISKUP ROKO GLASNOVIC 1 1

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović uputio je vjernicima Dubrovačke biskupije poruku za Uskrs. Prenosimo je u cijelosti:

Ljubljena braćo i sestre.

život nije slučajna stvarnost. Bog svojim dahom daruje čovjeku život kao najveću vrijednost. On, vječno živ, izvor je i gospodar života: „U njemu doista živimo, mičemo se i jesmo“ (Dj 17, 28).

Današnje vrijeme nosi sa sobom brojna dostignuća i izazove kojima se uvijek iznova pokušava omogućiti što kvalitetniji život. Svakodnevno smo usmjereni na poboljšanje naše stvarnosti, na traženje novih puteva u postizanju onoga što često nazivamo srećom, odnosno sretnim životom. Međutim, nekoć je davno pojašnjeno da je sreća savršeno stanje koje se postiže sjedinjenjem svih dobara, a danas se itekako opravdano pitamo: „Imamo li sva ta dobra i jesmo li doista sretni?“ Isus gleda drukčijim očima i toliko puta nas svojim riječima upozorava da nema toga blaga koje je vrjednije od života, ali onoga života koji On navješćuje, života u Njemu koji počinje ovdje i sada, a nastavlja se u vječnosti, jer „Bog nam je dao život vječni; i taj je život u Sinu njegovu. Tko ima Sina, ima život; tko nema Sina Božjega, nema života“ (1 Iv 5, 11-12). Možda bismo i mi trebali poput apostola Tome jednostavno i ponizno reći: Gospodin moj i Bog moj, Bog moj i sve moje, jer Bog je jedino dobro koje usrećuje, najviše dobro koje ispunja dušu i daje mir.

Paradoksalnost svijeta i čovjeka očituje se, s jedne strane, u djelovanju protiv života, prekidom dara života, a s druge strane, željom da se život produži što je više moguće. Sve više je i odustajanja od života, počevši od svakodnevice i bijega u različite ovisnosti do želje da se svjesno, na ovaj ili onaj način, prekine nit života. I u takvim situacijama Bog nam govori: „Danas preda te stavljam: život i sreću, smrt i nesreću. Život, dakle, biraj!“ (Pnz 30, 15. 19).

Ljudski je plašiti se poniženja, patnje i smrti. U tim trenucima teško je pronaći mir. Zatvaramo se i navaljujemo kamen na svoje srce koje je uplašeno, jer u životnim borbama često gubimo, pa i od smrti. Zasigurno se tada pitamo poput Marije Magdalene i pobožnih žena: „Tko će nam otkotrljati kamen s groba?“. Tko će nas pustiti na Izvor života, tko će nam pokazati put, uvesti nas u istinu i darovati nam život? Isus Krist je odgovor na sva naša pitanja. On sam je rekao: „Ja sam Put i Istina i Život: nitko ne dolazi Ocu osim po meni“ (Iv 14, 6).

Doista, Kristovo uskrsnuće pobjeda je nad grijehom i smrću te cilj i svrha našega života. Vjera u uskrsnuće temelji se na vjeri u Boga koji nije „Bog mrtvih nego živih“ (Mk 12, 27). Uskrs je radost, život i sreća u Božjem kraljevstvu. Budimo ustrajni u svakodnevnim pobjedama nad svime što nas udaljuje od Krista. Budimo vjerni nadasve malim Uskrsima – nedjeljama, susretu sa Životvorcem. Neka nam ništa ne bude važnije od Krista uskrsloga! Sretan Uskrs!

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist