Grad

BISKUPOVA ČESTITKA Krist je uskrsnuo! Aleluja!

uzinic9491

Biskup dubrovački mons. Mate Uzinić uputio je vjernicima Dubrovačke biskupije uskrsnu čestitku, koju prenosimo u cijelosti.

„Braćo svećenici, redovnice i redovnici,

dragi vjernici!

Ovaj radosni uskrsni poklik koji odjekuje stoljećima, šaljući svima radosnu kršćansku poruku o događaju koji nadilazi ljudsku povijest, ali u kojemu sva ljudska povijest nalazi svoje središte i svaki ljudski život smisao, osobito radosno odjekuje u ovoj godini Izvanrednoga jubileja milosrđa.

Uništivši okove grijeha, smrti i đavla, Isus Krist, u kojemu je Bog odlučio biti Emanuel – S nama Bog – pobjedonosno je ustao iz groba, dovršivši Božji plan spasenja čovjeka i čovječanstva! Uskrs je pobjeda ljubavi nad mržnjom, dobra nad zlom i nade nad očajem! Uskrs je pobjeda milosrđa nad grijehom! To je pobjeda života nad smrću, odnosno pobjeda logike evanđelja sažeta u rečenici: ‘Ako pšenično zrno pavši na zemlju ne umre, ostaje samo; ako li umre, donosi obilat rod’ (Iv 12, 24). Ova logika evanđelja suprotstavlja se logici ovoga svijeta koja život želi sačuvati oduzimajući život drugima. Ovoga bismo trebali uvijek biti svjesni, a osobito u teškoj demografskoj situaciji u kojoj se nalazi naše društvo, koja nije drugo doli pokazatelj kako se život gubi jer se ne želi umrijeti. Uskrs je blagdan života u svim njegovim dimenzijama. Zato, želimo li biti vjerodostojni svjedoci Isusova uskrsnuća, budimo prijatelji života, prijatelji ljudskoga života u svim njegovom dimenzijama: prijatelji rođenoga i još nerođenoga života, onoga koji se razvija i koji je zaostao u razvoju, zemaljskoga i vječnoga života!

Poziv na promjenu života
Uskrsna poruka nije samo radosna poruka o Isusovu uskrsnuću. Ona je i radosna poruka o našoj mogućnosti da suuskrsnemo zajedno s njim! Zato je ona istodobno i poziv, poziv na obraćenje, poziv na promjenu života. To je najprije poziv nama kršćanima da vjera u uskrsnuće Isusa Krista, koja je temelj naše kršćanske vjere na kojemu sve stoji ili sve pada, postane preobražavajuća snaga našega života. Vjera u Isusovo uskrsnuće treba nas učiniti novim ljudima. Trebamo postati novi muškarci i žene, muškarci i žene suobličeni slici Isusa Krista uskrsloga. Tad naša vjera u uskrsnuće Isusa Krista može postati i poziv svima drugima, onima koji još ne vjeruju, da i oni otkriju onu ljubav kojom smo od Boga ljubljeni i po kojoj i mi postadosmo ‘rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviještate silna djela Onoga koji vas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu’ (1 Pet 2, 9).

Osobitu inspiraciju za naše suobličavanje Isusu Kristu uskrslomu, ali i naše svjedočenje Isusa Krista uskrsloga životima preobraženim njegovim uskrsnućem, u ovoj jubilarnoj godini imamo u životu i mučeništvu našega zaštitnika sv. Vlaha. On nam svojim životom svjedoči da iskreno služenje i darivanje, umiranje za Božju istinu i stvarnost, rađa dobrim i blagoslovljenim rodom; rodom plemenitih djela ljubavi i milosrđa prema svima koji su potrebiti blizine i milosrdnoga srca.

Izvor nadahnuća
Braćo i sestre!

Navještaj Kristova uskrsnuća nije govor o nekoj prividnoj stvarnosti. To je navještaj i svjedočanstvo života da je on živ, da i danas lomi kruh onima koji su okupljeni u njegovo ime i da ga je i danas moguće prepoznati u lomljenju kruha i bratskom životu u ljubavi. Neka zato u ovoj godini milosrđa i godini svetoga Vlaha uskrsni usklik pobjede odzvanja u našim srcima, a Isusovo uskrsnuće neka nam bude nepresušan izvor nadahnuća u našem svjedočenju i izgradnji njegova kraljevstva.

U duhu ovoga poziva svima od srca želim sretan i blagoslovljen Uskrs!

Mate Uzinić
biskup“

Pročitajte još

Grmljavinsko nevrijeme ipak će nas zaobići?!

Dulist

ČEP U PROMETU: Spojili se Župa i grad

Dulist

Ostvareno 2 milijuna noćenja, 11 dana ranije nego lani

Dulist