Županija

Biskupiji 10 kuna po posjetitelju otočića Svete Marije

srsen strazicic01 3

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i ravnateljica Nacionalnog parka Mljet Marta Sršen Stražičić održali su danas konferenciju za medije nakon postignutog dogovora NP Mljet i Dubrovačke biskupije po pitanju načina posjećivanja otočića Svete Marije.

Kako je dogovoreno sporazumom, Biskupija će osigurati prijevoz turista stručno vodstvo i na otočiću Sv. Marije, a Nacionalni park Mljet će biskupiji za to plaćati 10 kuna po prodanoj ulaznici.

– U prekrasan prostor NP Mljeta u proteklim godinama nije dovoljno ulagano, a zbog različitih nesporazuma odugovlačilo se s vrlo važnim projektima i razvoja i zaštite i očuvanja. Nesporazumi u vezi otočića Svete Marije su konačno riješeni i stvoreni su preduvjeti da već ove godine krenemo s realizacijom projekata – kazao je ministar Zmajlović.

– Vodimo računa o nacionalnim parkovima, a to dokazuju i brojke, jer je u protekle dvije godine uloženo preko 115 milijuna kuna u zaštićena područja i posjetiteljsku infrastrukturu, a ove i iduće godine ulažemo još 120 milijuna kuna. Uz to, radi se na projektima koji će od 2014. do 2020. godine osigurati povlačenje sredstava iz EU fondova u iznosu od preko 800 milijuna kuna – dodao je Zmajlović, istaknuvši kako NP Mljet mora komunicirati s lokalnom zajednicom i vlasnicima nekretnina i zemljišta na području nacionalnog parka.

– Vlasništvo daje određena prava, ali i obvezuje, posebno u nacionalnom parku, gdje je biti vlasnik zemljišta velika obveza, s obzirom na način upravljanja nekretninama koji je ograničen visokim standardima zaštite prirode. Imamo dobru sinergiju s lokalnom zajednicom i vlasnicima, a cilj nam je isti, povećati kvalitetu života stanovnika – istaknuo je Zmajlović.

Ravnateljica Nacionalnog parka Mljet Marta Sršen Stražičić zahvalila se biskupu Mati Uziniću na ‘velikom razumijevanju i podršci’ u nastojanju uprave NP Mljet da s Dubrovačkom biskupijom popravi odnose te da započne partnersku suradnju bez koje nije moguće ostvariti planirane razvojne projekte u NP Mljet.

– Otočić Svete Marije je od neprocjenjivog kulturno-povijesnog značaja i pobuđuje velik interes posjetitelja NP Mljet, jer je srce i simbol nacionalnog parka i samog otoka Mljeta – kazala je Sršen Stražičić.

– Sporazumom je dogovoreno kako je za realizaciju projekata na crkvenom zemljištu ustanova dužna ishodovati suglasnost Dubrovačke biskupije. NP Mljet u suradnji s biskupijom kao vlasnikom većeg dijela zemljišta kreće u realizaciju nekoliko važnih infrastrukturnih projekata – kazala je ravnateljica Sršen Stražičić.

Riječ je o projektu velikog mosta vrijednom oko dva milijuna kuna, čija se realizacija očekuje do početka iduće turističke sezone. U pripremi je i projekt obnove i uređenja zone pristaništa, koji uključuje uređenje pristaništa za brodove, posjetiteljskog centra, upravnog objekta i pratećih sadržaja. Vrijednost tog projekta je do pet milijuna kuna, a planira se realizirati u 2015. i 2016. godini.

– Riječ je o kratkoročnim projektima. U planu imamo i dugoročne, ali o njima ćemo vas više upoznati kad se iskristaliziraju – zaključila je ravnateljica Sršen Stražičić, ujedno zahvalivši i ministru Zmajloviću na podršci.

Pročitajte još

Župan potpisao ugovore o sufinanciranju poticajnih mjera za zdravstvene djelatnike

Dulist

MOŽE SE! Ploče plaćaju autobus svojim učenicima i tijekom ljeta

Dulist

Dubrovačko-neretvanska županija isplaćuje novčane potpore obiteljima s četvero i više djece

Dulist