Zanimljivosti

BISKUPI SLOŽNI ‘Izbori će gurnuti Božić u stranu’

svecenik crkva

Crkveni vrh nije zadovoljan datumom predsjedničkih izbora, koji pada u blagdansko, tj. božićno vrijeme. Reklo je to za Večernji list više biskupa i nadbiskupa koje su pitali što misle o tome da su izbori najavljeni za 28. prosinca, tj. u vrijeme kojemu prethodi intenzivan vjerski život s polnoćkama na Badnjak i božićnim misama, blagoslovom doma, misama zahvalnicama za kraj godine.

Politizacija blagdana

– Već smo prije četiri godine upozorili da božićno vrijeme i blagdansko ozračje nije najbolje vrijeme za raspisivanje izbora, ali očito nas nitko ne sluša i onima koji određuju datum izbora nije stalo do našeg mišljenja. Ja sam to čak rekao i na božićnoj misi! Smeta mi, naime, da se svečanost Božića na taj način gura ustranu. A prijeti i opasnost politizacije blagdana – rekao nam je jedan od vodećih hrvatskih biskupa, koji je u ovoj “mini anketi” htio ostati anoniman, jer će se biskupi Hrvatske biskupske konferencije oglasiti zajedničkim pismom vjernicima i ljudima dobre volje te ih pozvati da izađu na izbore neposredno prije njih, tj. u tijeku predizborne kampanje.

– Očito je da se to ponavlja i žao mi je da je tako – komentirao je kratko jedan od biskupa sa sjevera, dok je jednog njegova kolegu s juga pitanje o datumu izbora zateklo posve nespremna pa nam je rekao da ga to “uopće ne zanima u ovome trenutku”.

– Ne samo da ih ne zanima naše mišljenje, nego ih ne zanima ni mišljenje ljudi. Oni koji odlučuju drže se one “koga briga”, pa odluke donose u nekim svojim kuhinjama – rekao nam je pomalo rezignirano jedan od biskupa, koji je inače oštriji kritičar aktualne vlasti.

Biskupi sami odlučuju

Dakako, svaki biskup o tome hoće li primiti nekoga od kandidata prije izbora odlučuje sam, premda je načelni stav i upute koje dobivaju već neko vrijeme da se što više distanciraju od politike i da se ne daju uvući u političke obračune. A što se i pokazalo svojevrsnom distancijom oko prikupljanja potpisa za referendum o preferencijalnom glasanju, gdje je crkveni vrh bio vrlo suzdržan upravo zato što je bila riječ isključivo o političkom pitanju.

Pročitajte još

(FOTO) LJETO U ZAVIČAJNOM MUZEJU KONAVALA Likovne radionice ‘Kreativna ura’

Dulist

JOŠ JEDAN NATJEČAJ WMO Sjećate li se pobjedničke fotografije Dubrovčanina iz 2016?

Dulist

ZA NESTRPLJIVE VRTLARE Donosimo vam vrste cvijeća koje najbrže rastu!

Dulist