Aktualno

BIRAČKA PRAVA Ako ste u bolnici, ne možete glasovati!

Dubrovačka bolnica

Građani koji se na dan održavanja predsjedničkih izbora, dakle u nedjelju, 28. prosinca, zataknu u bolnici, neće biti u mogućnosti ostvariti svoje biračko pravo.

Osim u slučaju ako se bolnica nalazi u mjestu njegova prebivališta i na adresi koja pripada njegovom biračkom mjestu.

– Jedino u tom slučaju bolesnik može zatražiti dolazak članova biračkog odbora u bolnicu, i to pod uvjetom da njihov dolazak, odnosno izostanak neće ometati rad biračkog odbora odnosno glasovanje na redovnom biračkom mjestu – odgovorili su na upit DuLista iz Državnog izbornog povjerenstva.

Naime, redakciju DuLista kontaktirao je čitatelj koji je prije dva dana hospitaliziran u Općoj bolnici Dubrovnik, a živi u susjednoj Općini. Kako će i na dan održavanja predsjedničkih izbora biti u bolnici, zanimalo ga je na koji način može ostvariti svoje biračko pravo. Treba spomenuti kako prema popisu biračkih mjesta u Dubrovniku, niti jedno nije u OBD.

Iz DIP-a su također istaknuli kako su se zahtjevi za glasovanje izvan mjesta prebivališta na predsjedničkim izborima mogli podnijeti najkasnije 10 dana prije izbora, dakle do 17.12.2014., sukladno odredbama Zakona o registru birača. No, moramo istaknuti kako hospitalizaciju zapravo nitko ne može planirati unaprijed, osim u slučajevima unaprijed dogovorenih zahvata.

– Sukladno odredbama Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, glasovanje se odvija na biračkim mjestima, a osobama koje ne mogu pristupiti na biračko mjesto radi teške bolesti, nepokretnosti ili slično, na njihov će se zahtjev omogućit glasovanje u mjestu gdje se nalaze na način da će do njih doći članovi biračkog odbora. Vezano uz način glasovanja birača koji na nadolazećim predsjedničkim izborima ne mogu pristupiti na biračko mjesto, Državno izborno povjerenstvo Republike Hrvatske je 21. studenog 2014. izdalo Obvezatnu uputu broj P V, koja je objavljena na službenoj stranici povjerenstva – naveli su dalje iz DIP-a.

U uputi se tako navodi na koji način svoje biračko pravo mogu ostvariti osobe s inavliditetom, slijepe osobe, te one koje nisu u mogućnosti pristupiti na biračko mjesto, a detalje možete pročitati OVDJE.

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist