Zanimljivosti

Bio je u Dubrovniku i u ratu i u miru

leopold godon 090813

Današnji počasni gost TZ Dubrovnik Leopold Godon iz belgijskog Liegea podijelo je s nama svoja brojna iskustva iz proteklih više od pet desetljeća dolazaka u Dubrovnik.

Leopold je sa svojom pokojnom suprugom koja je bila Hrvatica – pola Konavoka, pola Župka redovito dolazio u Dubrovnik, čak i u ratu. Osim što je višekratno donosio humanitarnu pomoć stradalim izbjeglicama iz Dubrovačkog Primorja jednom je dovezao košnice sa pčelama za selo Čepikuće i Slano, a drugom prilikom kupovao koze na Hvaru kako bi pomogao obnoviti stočni fond u stradalim krajevima oko Dubrovnika. U Hotelu Dubrovnik President tadašnja školska djeca – izbjeglice dobila su pakete školske opreme, a posebno je važno istaknuti da je Leopold Godon sa svojom suprugom bio član Konvoja Libertas. 1992. godine kad je Hotel Lero bio prepun izbjeglica boravio je mjesec dana u Hotelu Argentina, gdje je u to vrijeme bilo i više inozemnih novinarskih timova koji su često i intervjuirali. Od 1971. godine stalni je gost dubrovačkog Hotela Lero i tamo se osjeća izvrsno. Leopold odlično govori i hrvatski jezik, a veliki mu je prijatelj od prvih dana boravka u Leru tadašnji zaposlenik hotela Ivo Vrtiprah koji je kazao „Družimo se od prvog dana, a sinoć je Pol (nadimak L.Godona op.a.) proslavio sedamdeset i četvrti rodjendan, zaista je duboko odan našem Gradu i često zna reći da ovdje ima više prijatelja nego u Liegeu“.

Predstavnici TZ grada Dubrovnika simpatičnom Leopoldu su uručili Zahvalnicu za vjernost i prigodne poklone, a direktorica Hotela Lero Nataša Bašić komentirala je „Leopold je dio našeg hotela i više nemamo osjećaj da je gost, rado se s njime družimo i drago nam je da mu je kod nas u hotelu ugodno“.

Uz „Lero“ u kojem boravi omiljeno Leopoldovo mjesto je i plaža Hotela Dubrovnik President. “Tamo me svaki dan čeka ležaljka, šugaman i suncobran“ – kaže Leopold kojeg prijatelj Ivo Vrtiprah hvali zato što je dobro savladao dubrovački dijalekt. “Svake godine na početku ljeta osjećam posebnu nervozu, a svi znaju da je razlog što ću uskoro otputovai u Dubrovnik, kojeg zaista jako volim i gdje zapravo imam puno više prijatelja nego u Liegeu“ –  kazao je umirovljeni učitelj Leopold Godon koji će ostati u Dubrovniku do konca mjeseca kolovoza.

Pročitajte još

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist

LOKRUM – naša oaza mira!

Dulist

Novi zanimljivi tjedan u CDMO-u!

Dulist