Aktualno

Beneventanski rukopisi u knjižnici

beneventana08

Predavanje o beneventani dr. sc. Rozane Vojvoda održano je sinoć u čitaonici Znanstvene knjižnice, nakon čega je otvorena i izložba "Fragmenti beneventanskih rukopisa iz zbirke Znanstvene knjižnice u Dubrovniku" u prostoru Spomeničke zbirke.

Predavanje je imalo poseban osvrt na sačuvane fragmente beneventanskih rukopisa od kasnog jedanaestog do trinaestog stoljeća koji se čuvaju u dubrovačkim zbirkama ili su dubrovačkog porijekla.

Rozana Vojvoda, dubrovačka znanstvenica koja je doktorirala na temi beneventane, iznijela je obrazloženje teze o postojanju skriptorija u benediktinskom samostanu Sv. Marije na otoku Lokrumu, kao i o mogućem dubrovačkom porijeklu fragmenta beneventanskog rukopisa iz 13. st. (Sv. Augustin, Tractatus in Iohannem), kojeg je Znanstvena knjižnica Dubrovnik, sredstvima Društva prijatelja dubrovačke starine, nedavno otkupila na aukciji u londonskom Sotheby'su.

Na izložbi su posjetitelji mogli vidjeti upravo fragment rukopisa Sv. Augustina iz 13. st., kao i druge fragmente beneventanskih rukopisa koji se čuvaju u zbirci Znanstvene knjižnice Dubrovnik. Jedan od najstarijih je fragment rukopisa Sv. Izidora Seviljskog datiran kasnim desetim ili prvim desetljećima jedanaestog stoljeća.

Izložba će biti otvorena do 30. studenoga, a može se razgledati u radnom vremenu čitaonice – ponedjeljak, srijeda i petak od 10 do 14 sati te utorkom i četvrtkom od 10 do 18 sati.

Pročitajte još

Novi toplinski val trajati će do kraja idućeg tjedna

Dulist

TRAGIČNA NESREĆA NA JADROLINIJINOM TRAJEKTU Tri člana posade preminula, jedan teško ozlijeđen

Dulist

Konzum s polica povlači proizvod zbog prisustva stranog tijela

Dulist